Влада

Фермери із Житомирського району готові були завести корову Майку до сесійної зали

23 February 2017, 17:15

Плакати, кричалки та справжнісінька корова – саме так розпочинається ранок 23 лютого під стінами Житомирської обласної ради. У день сесії на центральному майдані Житомира зібрались фермери із Житомирського району, які займаються вирощуванням великої рогатої худоби. Люди прийшли вимагати від обласних депутатів звернення до Верховної Ради щодо відхилення законопроекту №4569 «Про експортне мито на живу худобу та шкіряну сировину». За словами мітингарів, прийняття цього законопроекту вб’є галузь тваринництва. Саме для того, щоб нагадати депутатам, як виглядає велика рогата худоба, на майдан Корольова привели корову Майку. Люди переконують: якщо депутати не дослухаються до їх вимог, то корову сходами поведуть до сесійної зали.

«Це протест, бо якщо вивезеться уся худоба, то ми будемо бачити її тільки на картинках. І так її залишилось дуже мало. Ніхто не хоче тримати, тому що невигідно. Продукція дешева», - розповідає мітингувальник Василь Яремчук.

«Ну, як мінімум це загрожує знищенням тваринництва в Україні як такого. Це загрожує продовольчій безпеці України. Ви ж самі розумієте, якщо ми вивеземо все, що в нас є, то потім ми будемо купувати це все в євро. Ми тут так не заробляємо, щоб потім купувати в євро те саме м’ясо, взуття і таке інше. Наші вимоги – скасувати законопроект №4569», - каже мітингувальник Андрій Косов.

Перед початком сесії до мітингувальників приєднались окремі депутати облради і висловили впевненість, що звернутись до вищого керівництва держави просто необхідно.

«Комісія агропромислового комплексу прийняла рішення підтримати це звернення до Верховної Ради, щодо недопущення зниження мита на експорт великої рогатої худоби. Бо в нас і так кількість ВРХ по Україні низька, а це взагалі знищить галузь», - переконаний депутат облради Остап Маланюк.

Внести питання до розгляду запропонувала депутат облради, голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу Ірина Костюшко. Втім, вона запропонувала відправити текст звернення на доопрацювання і проголосувати за нього на наступній сесії. Інші депутати висловили думку, що звернення усе-таки потрібно ухвалити сьогодні.

«Якщо найближчим часом Верховна Рада буде розглядати, а ми, депутати облради, із вікон будемо спокійно спостерігати за людьми і ніяк не реагувати, то це буде теж дивно. Мені здається, що в цьому зверненні немає нічого крамольного і конфліктного. Якщо потрібно, то доопрацювати цифри, але за основу звернення взяти. В чому проблема, ми будемо чути людей, чи ні?», - дивується депутат Житомирської облради Олена Галагуза.

«М’ясо треба продавати в готовому вигляді, робити додану вартість і створювати робочі місця, звичайно, переробляти його (а додана вартість - це і є переробка м’яса), тому я не бачу ніяких підстав переносити це питання, а підтримати це звернення», - впевнений депутат Олександр Ющенко.

Врешті, після нетривалих обговорень голова облради виніс питання про звернення на голосування, і 49 народних обранців його підтримали.

Нагадаємо, зранку 23 лютого, перед початком сесії Житомирської обласної ради, біля адмінбудівлі на майдані Корольова зібралися люди, які виступають проти законопроекту про внесення змін до закону «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину», який начебто покликаний підвищити ефективність ведення галузі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі