Місто

У Житомирі азербайджанська спільнота відзначила 25 роковини кривавої Ходжалинської трагедії

24 February 2017, 15:04

У Житомирі азербайджанська спільнота відзначила 25 роковини кривавої Ходжалинської трагедії. Щоб віддати шану загиблим у воєнних конфліктах,учасники «Конгресу Солідарності Азербайджанців України» поклали квіти загиблим захисникам на військовому кладовищі. Потім присутні рушили до «Сумуючого Янгола», ушанувавши жертв вірменсько-азербайджанського конфлікту.

Опісля азербайджанська спільнота, представники обласної влади та громадськості зібралися за круглим столом, темою якого був «Ходжалинський геноцид та окупація України». Тут присутнім показали документальну короткометражку про причини та наслідки жорстокої різні на території Нагірного Карабаху, внаслідок якої загинуло більше 600 етнічних азербайджанців.

«На цій території відбулась реальна етнічна чистка, і ні у Вірменії, ні на території Нагірного Карабаху, ні в інших регіонах, фактично, не залишились жодного етнічного азербайджанця. Позиція Азербайджана залишається незмінною - ми виступаємо за територіальну цілісність країн», - зазначив аташе Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Табріз Гараєв.

«Подія, на яку сьогодні ви мені відкрили очі, для мене вона була, як і для більшості українців, абсолютно незнайома. Я призиваю нас до більш тісної співпраці, розповідати один-одному про нашу історію, про наші традиції. Сподіваюсь на те, що і ваша земля поверне свої історичні кордони», - каже директор Житомирського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів Ярослав Возний.

Наразі, запевняє азербайджанська спільнота, вони не хочуть кривавої помсти. Кажуть: хочуть справедливого визнання того, що саме Вірменія винна у геноциді азербайджанців.

«Більшість азербайджанців навіть сьогодні готові пробачити вірменам ту криваву різню. На жаль, світова спільнота іще не повністю дає точну і справедливу оцінку тим подіям», - каже Ільхам Алескеров.

«Ви 25 років чекаєте справедливого суду, справедливого рішення. Сподіваюсь, що у нас воно буде швидше. Дякую Вам, ця паралель показує, що ви дуже хороші, мирні, справедливі люди», - каже депутат Житомирської обласної ради Євгеній Жабокрицький.

Нині, каже голова правління «Конгресу Солідарності Азербайджанців України» Ільгар Мамедов, найбільше хочеться миру як для Азербайджану, так і для України.

«В Україні Крим окупований, тому у нас дуже схожі історії, спільний біль. Ми, два народи, маємо бути разом, іти вперед та звільняти свої окуповані території. Дуже хотілося б, щоб у наших країн було світле майбутнє і щоб наші діти жили у мирних країнах», - зауважив голова правління «Конгресу Солідарності Азербайджанців України» Ільгар Мамедов.

На центральних вулицях Житомира до 25-ї річниці рокових Ходжалинського геноциду були розміщені біл-борди та сіті-лайти з інформацією про трагедію азербайджанського народу.

 
 
 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі