Влада

Начальника ще однієї колонії в Житомирській області обіцяють звільнити через незадовільні умови утримання засуджених

24 February 2017, 21:11

«Антисанітарія, грибок у камерах, недотримання норм тримання і тотальна невдоволеність засуджених. Це все виявила позапланова перевірка Мін'юсту у Коростенській виправній колонії в Житомирській області. Ревізорів не чекали, тож усі недоліки були крупним планом», - так розпочинається відеосюжет 5 каналу про раптову перевірку колонії посадовцями Міністерства юстиції та журналістами 24 лютого.

На перевірку до виправної колонії журналістів збирають уночі. Де саме буде міністерська ревізія, з метою нерозголошення, повідомляють лише на виїзді з Києва.м О шостій ранку ані журналістів, ані заступника міністра в тюрмі не чекають. Щоб зайти на режимний об'єкт з усіма необхідними документами та міністерським наказом, стояти на вході довелося понад 40 хвилин. Потому перевірка рушила в житловий блок, - повідомляє 5 канал.

Засуджені відбувають покарання по відділеннях - у середньому по 70 засуджених у кожному. Живуть у бараках площею близько 40 квадратних метрів. До приходу преси ув'язнені встигли застелити ліжка. Дихати буквально нічим. Затхлий дух, на додачу ще й не надто тепло. Засуджені кажуть, перевірки керівництво не чекало.

"Опалення вмикають лише тоді, коли приїжджає прокурор або якась комісія. Тільки поїхали – все, батареї холодні. Усю зиму батареї холодні", - каже засуджений Ігор Глибокий.

Окремо - санвузол, побутова кімната та місце для відпочинку. У них - антисанітарія, неприємний запах та грибок на стінах. Для миття, прання та пиття воду беруть з крану разом з іржею. Кожен засуджений уже встиг змайструвати саморобний фільтр.

У лазні – більше двох десятків душів, робочих - менше половини. Усередині - також не надто чисто.

"Зараз, аби тут прибирати- треба хоч ставка. Бодай одну копійну на госппотреби виділили? Ні, жодної. Ви кажете, що санітарний стан поганий. Де засуджений прибирає – то він на добровільних засадах прибирає. Ми із кожним розмовляємо", - каже начальник Коростенської виправної колонії №71 Олександр Нікітчук.

"Сьогодні на сніданок в засуджених - перлова каша. М'яса приготувати не встигли. "Коли приїжджає комісія чи прокуратура - годують м’ясом, картоплею. Тільки вони їдуть - годують кабачками і капустою", - розповідає засуджений Ігор.

У медчастині самотньо стоїть напіврозвалений рентгенапарат, родом із 1970-их. Далі - кабінет терапевта і стоматолога. У журналі дантиста - жодного запису про лікування зубів. Згідно написаного, засудженим їх лише видаляють.

Що іще побачили журналісти у Коростенській виправній колонії – дивіться у сюжеті 5 каналу:

Нагадаємо, нещодавно пенітенціарна служба перейшла у підпорядкування Міністерства юстиції.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2016-го за результатами перевірки Генпрокурор України Юрій Луценко звільнив керівництво Райківської виправної колонії №73 Бердичівського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі