Влада

Депутати, чиновники та активісти обговорювали умови усиновлення іноземцями дітей із Житомирської області

1 March 2017, 18:17

Чи забезпечують органи опіки та піклування належний захист прав усиновлених дітей з Житомирщини та як проходить усиновлення сиріт іноземцями? Щоб розібратися у цьому питанні, керівництво області скликало за круглий стіл переговорів депутатів, начальників служб у справах дітей, представників поліції, прокуратури та громадськості. Начальник служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації одразу показує статистику усиновлення за одинадцять років.

«У нас було в області усиновлено 972 дитини. З них 695 громадянами України і 277 іноземними громадянами. Усиновлено дітей: громадянами США – 134 дитини, 81 дитина громадянами Італії, 26 – Іспанії, 23 – Франції, по декілька дітей по іншим країнам. Тільки одна дитина була усиновлена в 2011 році в країну Тринідад і Табаго», – розповідає начальник служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації Олена Савельєва.

На свою відповідь Олена Савельєва отримує ряд запитань від місцевої активістки Галини Чижової.

«Чи були підстави, чи рішення суду, чи це батьки приїздили, чи посередники, які всиновлюють дітей? Як це відбувається?» – запитує активістка.

«Постановка на облік кандидатів іноземців, спілкування із ними, виписка направлення на встановлення контакту – здійснюється Міністерством соціальної політики. Коли приїздять іноземці, навіть у нашу область для того, щоб познайомитись із дітьми встановити контакт, вони не заходять навіть в обласну службу у справах дітей. Тому, що у них направлення виписано Міністерством соціальної політики України. Вони приїжджають саме в заклад і в той орган влади на території якого розташований заклад в якому перебуває дитина. Чому в заклад? Тому що діти, які перебувають у сім’ях громадян, діти сироти і діти позбавлені батьківського піклування, вони, не підлягають міждержавному усиновленню», – пояснює Олена Савельєва.

«Скільки дітей по туберкульозним територіям, де з них зробили туберкульозників?» – нарікає активістка.

«За кожною сім’єю закріплюється соціальний працівник і контроль здійснює служба у справах дітей, а соціальні працівники щомісяця відвідують дані сім’ї. Якщо є медичні показники, то таких дітей відправляють в санаторії», – каже заступник начальника служби у справах дітей Житомирської міської ради Катерина Комар.

«Торік приходять десять батьків із будинків сімейного типу з дітьми і просять врятувати від цих несанкціонованих відео-, фото- зйомок, дзвінків дітям, і діти мені підтвердили ці дзвінки від деяких активістів. При чому пропонували гроші, якісь подарунки для того, щоб ці діти оббріхували батьків. То це нормально, скажіть мені?» – обурюється депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза.

«Дитина одна сама звернулась у 15 років. З його рахунку вихователь забрала кошти, дитина мала 6 тисяч на рахунку. Він до неї прийшов, а вона у нього з картки забрала, бо він втратив годувальника і отримував пенсію. Він зараз судиться, кримінальна справа є, а вони йому погрожують смсками – це нормальна родина Коберник?» – говорить Галина Чижова.

«Даний факт не прихований, зареєстроване кримінальне провадження зараз проводяться іще деякі експертизи і тоді буде усе вирішено. У минулому році у сфері охорони дитинства розпочато 7 кримінальних проваджень, до суду призначено 48 позовів на загальну суму більше 11 мільйонів гривень. Заходами представницького реагування поновлено права понад 1 тисячі дітей», – зазначив заступник прокурора Житомирської області Віталій Мякішев.

Майже півтори години учасники круглого столу сперечалися. Допоки крапку не поставив заступник голови Житомирської облради Максим Вілівчук.

«Закликаю усіх до конструктиву – і тільки тоді наші питання будуть вирішені», – підсумував заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі