Суспільство

ПРООН опублікувала звіт з результатами опитування жителів Житомирської області щодо безпеки і правосуддя

3 March 2017, 16:24

ПРООН опублікувала новий звіт «Правосуддя та безпека: перспективи громад у трьох областях». Дослідження було здійснено в рамках проекту ПРООН «Верховенство права та правосуддя для громад у постраждалих від конфлікту регіонах України», що впроваджується за підтримки уряду Нідерландів та є частиною Програми відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні.

Про це 1 березня повідомив сайт Програми розвитку ООН в Україні.

«Дослідження показує, що на більшість відповідей на питання щодо безпеки і правосуддя були дуже схожими у всіх трьох областях – Донецькій, Луганській і Житомирській. Не беручи до уваги деякі розбіжності у відповідях серед людей, що живуть у 20 км від лінії розмежування, люди в усіх трьох областях мають схожі проблеми і ставлення. У той же час наш звіт показує, що є дуже чіткі розбіжності у сприйнятті безпеки і правосуддя в залежності від економічного становища, статі і, в трохи меншій мірі, від того, чи живуть люди в сільській, чи міській місцевості», - йдеться у повідомленні.

Основні висновки звіту:

Жінки і бідні люди мають набагато менший рівень довіри до поліції і системи правосуддя, ніж інші. Дві третини жінок в усіх областях не почуваються безпечно на вулиці після настання темряви; одна третина жінок не почуваються безпечно вдома вночі.

Деякі проблеми вважаються «найсерйознішими» в міській місцевості у порівнянні з сільською місцевістю: корупція, вживання наркотиків, забруднення навколишнього середовища, люди, травмовані внаслідок конфлікту.

Жінки, діти, люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями часто вважаються категоріями, для яких рівень безпеки нижчий, ніж для населення в цілому, особливо в містах. У той самий час немає занепокоєння щодо напруження між приймаючими громадами і переселенцями. У цілому респонденти вважають, що ВПО та релігійні меншини, почуваються настільки ж безпечно у своїх громадах, як і інші члени громад; це підтримали ВПО, які в усіх областях заявляли, що живуть у злагоді зі своїми приймаючими громадами. Хоча 1 із 10 ВПО вважає, що напруга між приймаючими громадами і переселенцями є серйозною проблемою.

«Біля чверті населення, що було опитано в Донецькій і Луганській областях, 10% респондентів в Житомирській області, сказали, що не мають достатньо коштів на їжу. Напроти, лише 5% респондентів сказали, що мають гроші на розкішні речі, такі як електронна техніка. Безробіття та бідність найбільше турбують практично всіх – більше 80% людей називають це «серйозною проблемою» в усіх трьох областях. Навіть респонденти, що живуть за 20 км від лінії розмежування, сказали, що проблеми, які їх найбільше турбують економічного характеру. Наприклад, в Донецькій області лише 63% людей, що живуть поблизу лінії розмежування назвали обстріли серйозною проблемою, тоді як 97% назвали бідність серйозною проблемою», - повідомляє сайт ПРООН.

Так само люди сприймають майнові злочини як такі, що є найпоширенішими. Люди вважають, що дрібні крадіжки, за якими слідує пограбування – найпоширеніші види злочину. Хоча людей більше турбують насильницькі злочини, вони не вважають їх дуже поширеними.

«Без ефективного механізму урегулювання скарг, що заслуговує довіри, причини конфлікту і соціальної нестабільності залишаються без змін, а спроби економічного росту і політичної стабілізації підриваються. Сприйняття того, що правосуддя лише для багатих і сильних щонайменше підриває довіру до верховенства права. А найгірше – це має катастрофічні наслідки, які можуть спричинити конфлікт», - підкреслив Янтомас Хімстра, директор ПРООН в Україні.

Нижче – результати опитування респондентів у Житомирській області (повний звіт можна завантажити з сайту ПРООН)

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі