Суспільство

На полігоні під Житомиром школярів вчать стріляти з автомата і проводити розвідувальні дії

3 March 2017, 16:48

На перший погляд, це звичайне тренування військовослужбовців, якщо не придивлятися до бійців. З автоматами в руках тактику ведення бою відпрацьовують підлітки віком від 14 до 16 років. Усі вони - курсанти школи юних десантників з Полтавщини і добре розуміються у військовій справі: більшість стрибали з парашутом і володіють зброєю.

За три дні на житомирському полігоні група із 20 підлітків вивчає основи розвідки, навчають їх досвідчені військовослужбовці, за плечима у яких великий досвід бойових дій.

«Даємо по максимуму. Зараз, ви бачите, гірська підготовка, переправа, також присутній такий предмет, як тактична медицина, поводження зі зброєю, реакція на вогонь противника, типи строїв, переміщення, як ходять розвідувальні групи, як визначати розвідувальні ознаки нашого ворога», - розповідає інструктор групи розвідки та виживання 199 навчального центру підготовки ВДВ Андрій.

Інструктори зізнаються, що поблажок дітям не роблять, але підлітки добре опановують програму, розроблену для дорослих курсантів центру.

«Наша рота спеціальної підготовки у 199 навчальному центрі зазвичай готує підрозділи, які називаються “Марусиними ведмедями”, і нещодавно один з наших випускників прийшов до нас взяти підпис на прапор для клубу юних десантників. Зацікавились ми одразу цим клубом, запросили їх в гості на тренування по військовій розвідці. Оскільки я знаю, що у них є базова підготовка, частина з них вже робили стрибки з парашутом, вони майже всі стріляли, вони знайомі зі зброєю, тому ми запропонували їм програму розвідки. Перші два дні вони пройшли основи, показали, що знають, а третій день сьогодні такий підсумовуючий, у них сьогодні сценарій засідки і бій у місті, можливість постріляти і відчути и війну на собі. У цих дітей досить хороша підготовка. Звісно, ми зацікавлені у тому, щоб ростити для себе бійців толкових, вмотивованих, які приходять з якоюсь базовою підготовкою, їм цікаво навчатися чомусь більшому, знати щось новіше. І вони дисципліні та відповідальності навчаються в таких молодіжних клубах. Це дуже круто», - розповідає керівник роти спеціальної підготовки “Марусині Ведмеді” 199 навчального центру ВДВ Маруся Звіробій.

Провівши три дні на полігоні, діти зізнаються, що залюбки залишилися б тут ще на кілька днів, адже багато хто вже вирішив для себе, що стане військовослужбовцем.

«Особисто я не ставлюся до цього як до хобі. Я у майбутньому планую стати військовослужбовцем, служити своїй державі. Мені це подобається. Комусь подобається малювати, комусь - вишивати, а мені подобається саме це. Військова справа», - розповідає курсант клубу юних десантників “Гвардія” Владислав Ботнарь.

Серед підлітків – шестеро дівчат. У вправності зі зброєю вони не поступаються хлопцям. Кажуть, вони надихаються думками про військових, які нині боронять українські кордони.

«Я хотіла перевірити на собі, як це - в купі багна, в поганих умовах, як люди, військовослужбовці, захищають нашу державу. Зима, холодно, болото, дощ - вони не зважають на все. Головне для них - здобути свободу, незалежність, захистити нас», - говорить курсант клубу юних десантників “Гвардія” Анжеліка Черепко.

Завершиться навчання відпрацюванням бойових дій в умовах міста. Втім, інструктори готові і в подальшому запрошувати молодих людей на навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі