Суспільство

У Житомирі триває конкурс на кращу декламацію поезії від «Фонду родини Розенблат»

3 March 2017, 18:18

У Житомирі триває конкурс декламації поезій серед школярів з нагоди Міжнародного дня рідної мови та до дня народження Тараса Шевченка, організатором якого виступив «Фонд родини Розенблат». Засновниця «Фонду» Олена Розенблат розповідає: від самого початку організатори планували провести конкурс декламацій відомих поетів із шкільної або позашкільної програми, втім, коли діти почали надсилати авторські твори умови довелось дещо змінити.  

«Ви знаєте, коли почали надходити перші роботи, то моєму здивуванню не було меж – наскільки наші діти все-таки талановиті. Ми вирішили, що для найкращих дітей ми організуємо поїздку містами України. В нас в минулому році проходила така акція – «Подорожуй разом із Фондом родини Розенблат». І, скажімо, переможців, а я думаю, що це буде не менше ніж п’ятнадцять-двадцять дітей, ми повеземо в якесь цікаве місто нашої країни», – розповідає Олена Розенблат.

Засновниця «Фонду родини Розенблат» додає: усі діти, які візьмуть участь у конкурсі отримають пам’ятні нагороди, а після завершення конкурсу «Фонд» планує видати збірку до якої увійдуть роботи конкурсантів.

«Коли до нас почали приходити перші роботи, це були авторські вірші і мені здається, що в нас вже більше десяти авторських поезій. Я, чесно кажучи, шокована в приємному сенсі цього слова. Ми також вирішили, що зробимо книжечку, у яку увійдуть роботи дітей, котрі візьмуть участь у конкурсі. Ми запросили фахове журі, яке визначить найкращих, але ми також вирішили, що усі діти, котрі візьмуть участь у конкурсі, будуть нагороджені дипломами», – каже Олена Розенблат.

Подібні конкурси дозволяють дитині творити та відчути, що її поезія – це не просто списаний аркуш паперу. В цьому переконана викладач української мови та літератури Ірина Лубківська. Педагог вже впродовж семи років разом із учнями школи №20 проводить літературні студії і її вихованці також подали свої роботи на участь у конкурсі.

«Я навіть не можу пригадати якісь конкурси, щоб діти могли декламувати свої поезії прямо у Facebook, щоб на це дивились інші люди. Тому я дуже вдячна Фонду родини Розенблат за надану можливість і хочу вам сказати, що мої діти навіть для мене відкрились із іншої сторони. Вони пишуть і несуть мені поезії, я їх читаю, я розумію, що їхні вірші – це музика їхньої душі. Іноді вона мінорна, іноді – мажорна. Звичайно, що більше печалі в цьому, бо, можливо, не кожна дитина дитина може розказати щось батькам та друзям. А аркуш паперу – це друг і йому можна повідати всі таємниці душі. І тому, звичайно, хочеться, щоб такі конкурси були. І нехай це буде тисяча переглядів, або ж десять переглядів, але ця дитина зрозуміє, що вона почута. Оце і є головною метою, мені здається,  цього конкурсу. Тому що обирати переможців – це не головне, треба обрати однодумців. І треба робити красивішим наш світ», – переконана Ірина Лубківська.

Для участі у конкурсі необхідно записати на відео того, як ви читаєте вірш українською мовою і надіслати на сторінку «Фонд родини Розенблат» у Facebook або ж на електронну пошту: fond.rozenblat@gmail.com до 9 березня включно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі