Місто

Житомирянин, який встановив сонячні батареї, не лише не платить за електроенергію, а й отримує гроші від держави

6 March 2017, 17:02

Котел, пральна машина, кухонні електроприлади, усе як у звичайній квартирі. Однак працюють вони не на звичайній, а на сонячній енергії. Власник квартири Сергій Кохан ділиться: давно цікавився альтернативними джерелами енергії, тому й вирішив спробувати.

«Стоїть якась панель, до неї підключаємо лампу і вона працює. Це було так неочікувано і приємно, тому мені захотілось розвивати цю справу», - каже Сергій Кохан.

Тепер на даху багатоповерхівки, у якій він мешкає, працює міні сонячна електростанція, яка складається з 52 сонячних панелей.

«Тут не потрібно нічого заправляти бензином, щось змазувати. Вони стоять собі і стоять, влітку нормально. Труднощі лише взимку, адже потрібно їх чистити від снігу, бо якщо не прибрати генерація знижується. А загалом, особливого догляду вони не потребують», - розповідає чоловік.

Далі отримана сонячна енергія надходить на спеціальні лічильники.

«Ось труба, пішли дроти на спеціальну автоматику. Ось це інвертор, тут дивимось параметри: у похмурий день, зараз виробіток енергії 10 кВт, 5 тисяч Вт/год», - пояснює Сергій Кохан.

Щоб облаштувати міні електростанцію Сергій витратив 15 тисяч доларів. Однак чоловік певен, вона окупить себе за 5-6 років. Позаяк, зараз він не лише не платить за електроенергію, а ще й заробляє. А саме, продає надлишок невикористаної сонячної енергії державі по так званому «зеленому тарифу». Чоловік ділиться: за минулий місяць отримав 1700 гривень, тому бездумно електроенергію не витрачає, навпаки – економить.

«Спонукає іще більше економити. Хоча і є можливість користуватися і вмикати зайвий раз якісь електроприлади, щоб усюди світло горіло. Однак розумієш, що якщо ти вимкнеш прилад, яким зараз не користуєшся, або світло, то таким чином більше віддаси електроенергії у мережу і за це отримаєш зайвих кілька копійок», - ділиться чоловік.

У міськраді кажуть: «зелений тариф» мотивує переходити на альтернативні джерела енергії.

«Зелений тариф» є на порядок вищий, аніж тариф із традиційних джерел енергії. Тариф складає 19 євроцентів, більше 5 гривень. Ми теж плануємо побудувати в Житомирі власну сонячну електростанцію, з потужністю до 10 МВт і на цьому ми теж плануємо заробляти гроші, на «зеленому тарифі». Ми будемо виробляти енергію, продаватимемо в єдиний енергоринок», - говорить заступник директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Підтримати людей, які переходять на альтернативні джерела енергії, планує і обласна влада. Зокрема, голова Житомирської ОДА Ігор Гундич каже: вже підготував відповідну пропозицію.

«Ми прийняли рішення, що 20% від тіла кредиту ми готові відшкодовувати людям, які будуть залучати свої кошти, або кошти банків і встановлювати сонячні батареї на даху багатоповерхового будинку чи приватного», - сказав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі