Політика

Володимир Арешонков організував на Житомирщині круглий стіл з обговорення чорнобильської стратегії

13 March 2017, 10:18

У великому залі Коростенської міської ради відбувся круглий стіл на тему: «Обговорення проекту Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення». Метою зібрання був науково-практичний аналіз проекту Стратегії та напрацювання пропозицій.

Після презентації проекту Указу Президента «Про затвердження Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення» відбулася дискусія у форматі «запитання – відповідь». В обговоренні взяли участь народні депутати України, представники міністерств та відомств, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, науковці, громадські організації, які займаються чорнобильськими питаннями.

Учасники зібрання незадоволені тим, що в Стратегії не побачили вирішення соціальних питань. Чорнобильці піднімали проблеми медичного забезпечення, оздоровлення, пільгового проїзду.

«У нас, у Коростені, - найменші соціальні виплати на харчування. У нас проїзду немає 1-ї та 2-ї категорії», - бідкаються чорнобильці.

У відповідь, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма зазначив, що останні декілька років у суспільстві з'явився «вигідний» термін – «децентралізація».

«І в зв'язку з децентралізацією всі проблеми скидають на місця. Сьогодні пільгове перевезення - децентралізація. У вас доходи бюджету - вирішуйте! Сьогодні в одному Коростені треба 15 мільйонів виділити, щоб закрити проблему перевезень. Під силу це місту? Звичайно, що ні. І так у кожному районі. Треба чути людей, і оце питання соціального захисту, воно обов'язково має бути. Інакше ця Стратегія, вона, за великим рахунком, нікому не потрібна», - наголосив Володимир Ширма.

Думку очільника обласної ради підтримала і директор Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України Ольга Дейнега, сказавши, що дійсно така Стратегія не може існувати без розділу соціального захисту.  

«Тому що в нас є прекрасний Чорнобильський закон. І якби він діяв повністю, і всі норми виконувалися насьогодні, то може б не така нагальна це була проблема», - наголосила Ольга Дейнега.

Координатор і модератор заходу народний депутат України, заступник голови Комітету з питань Регламенту та забезпечення роботи Верховної Ради України Володимир Арешонков упевнений, що нова чорнобильська Стратегія безперечно потрібна, однак її ще треба допрацьовувати.

«Питання перше: чи необхідне прийняття нової державної програми, нової стратегії, яка б змогла вирішити в подальші роки цілий комплекс чорнобильських проблем, питань, які накопичувалися роками. Безперечно, потрібне! І бажання авторів сьогодні представити на розгляд суспільства, Верховної Ради, Кабінету Міністрів таку програму є абсолютно правильним. Є з цього приводу доручення і Президента, і Прем'єр-міністра. І група авторів працювала. Чи задоволені ми результатами того, що напрацьовано? Безперечно, сьогодні у нас дуже багато запитань до цієї Стратегії», - говорить Арешонков.

Народний обранець, який є співголовою Чорнобильської асоціації народних депутатів України (ЧАНДУ), пояснює, що концептуально в Стратегії визначені правильні речі.

«Адже минув час - міняються самі умови, в яких проживають люди на забруднених колись територіях: більш чистими стають повітря, земля, вода. Люди хочуть розвивати ці території. Щоб на них з'являлися нові підприємства. Щоб аграрна продукція була витребувана в усьому світі, щоб її можна було представляти, продавати. Щоб, урешті-решт, можна було абсолютно спокійно самим харчуватися й не ставити жодних питань», - говорить нардеп.

 І ще безліч надзвичайно важливих насьогодні питань визначено в Стратегії. Але Володимир Юрійович погоджується з тими, хто виступав під час круглого столу, що в цілому в розробленій Стратегії десь зникає все таки те, що стосується безпосередньо людини.

«От для чого всі ті зміни?! Яким чином люди відчують завтра увагу, підтримку збоку держави? Ну поки що, на жаль, в Стратегії цього ми до кінця не побачили. Але ми маємо усі долучитися, вносити свої пропозиції. Ми обов'язково через депутатський корпус, через інші інституції їх доведемо і до розробників, і до авторів. І ми маємо всі разом підготувати таку нову Стратегію, яка б задовольнила більшість представників нашого суспільства», - наголосив Володимир Арешонков.

 

Прес-служба народного депутата України Володимира Арешонкова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі