Політика

ВГО «Дістало» хоче допомогти відстояти у Житомирській області школу для дітей з особливими потребами

15 March 2017, 18:09

 Більше сотні дітей із особливими потребами можуть втратити можливість навчатись у Вишевицькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті. Педагогічний колектив забив на сполох після того, як на сайті обласної ради з’явився проект рішення про ліквідацію навчального закладу. За словами педагогів, у спеціалізованій школі-інтернаті навчаються більше сотні дітей із особливими потребами і якщо депутати обласної ради усе-таки вирішать ліквідувати комунальний навчальний заклад, то дітям доведеться йти в загальноосвітні школи, де можуть не врахувати їх особливих потреб, а 37 педагогів залишаться без роботи.

«Якраз у нашій школі знаходяться діти із 13 районів. І якщо раніше ми брали дітей більш територіально, які до нас ближче, а це Коростенський район, Олевський, то коло дітей із інших районів розширюється. Це говорить про те, що на сьогоднішній день більшість наших дітей із чорнобильської зони. І ніхто не застрахований від такої проблеми. Саме зараз в підготовчому класі батьки здорові фізично, розумово, біда приходить не в кожну родину, але є діти, які з дуже тяжкими вадами. Якщо буде закриття школи нашого типу, то вважайте, що діти підуть в село просто сидіти вдома. Їм не нададуть ніяких послуг в загальноосвітніх школах», - розповідає керівник комунального навчального закладу «Вишевицька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Тетяна Єсипенко.

Батьки та рідні учнів школи впевнені, закривати її не можна, бо тут педагогічний колектив до навчання кожного учня підходить індивідуально.

«Я взагалі не розумію де дінуться ці діти. В звичайні школи вони не підуть, бо їх не візьмуть. З батьками вдома залишаться, але батькам теж потрібно десь робити, хтось з дитиною не зможе вдома сидіти. Вихід – тільки не закривати школу», - каже мама учня школи Ірина Трофимчук.

«Це неправильно – закрити таку школу. Тоді наші дітки залишаться напризволяще. Наші дітки залишаться знедоленими. Тим більше, що тут такий колектив, що до кожної дитини вони підходять індивідуально», - вважає бабуся школяра Варвара Віленська.

Допомогти відстояти школу взялись у всеукраїнському громадському об’єднанні «Дістало». Лідер об’єднання Віталій Журавський поспілкувався із педагогічним колективом та батьками учнів і запевнив: разом із однодумцями зробить усе можливе, аби діти змогли продовжити навчання, а заклад не закрили.

«Представники обласної влади і носа сюди не показували. Вони кабінетно вирішили закрити. Прийшли б подивились. Втрати від закриття цієї школи будуть мільярдні. Я вже не кажу про морально-етичні. Ми не маємо права цього зробити. Тому були збори: батьки проти закриття, звичайно, діти проти закриття, педагоги проти закриття, голова селищної ради виступав, він теж сказав – це буде напруга у нас. Зруйнувати – не будувати. Ми повинні відстояти. Яким чином? Треба внести цю думку, роз’яснити на комісії, яка буде розглядати, і депутатам обласної ради. Якщо це нам не вдасться, а наша громадська організація зможе забезпечити протест, організувати, що Конституцією дозволено, якщо ні, то будемо відстоювати права колективу в судах. Думаю, що з Божою ласкою ми переможемо», - розповідає Віталій Журавський.

Якщо ж депутати усе таки вирішать винести питання закриття школи на сесію обласної ради, то вчителі разом із учнями готові вийти на масові акції протесту та вимагати від влади збереження навчального закладу. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі