Місто

У Житомирі заборонили без дозволу міськвиконкому розкопувати асфальт після капітального ремонту

17 March 2017, 15:06

Влада Житомира вирішила заборонити без дозволу міськвиконкому проводити розкопки на дорогах, які капітально відремонтували.

Питання про заборону проведення робіт, пов’язаних з порушення благоустрою, розглядали на позачерговому засіданні міськвиконкому 17 березня.

«В основному це стосується капітального ремонту доріг. Коли ми проводимо капітальний ремонт доріг в приватному секторі, як правило, вартість житла и привабливість мікрорайону покращується і мешканці починають перепродавати чи будь-які дії робити і пошкоджувати проїжджу частину методом врізки води, каналізації, будь-яких інших мереж. І ми маємо таке, що зробили дорогу і декілька розкопок, врізок ми бачимо і пошкодження цієї дороги. І ефект втрачається, витрачання бюджетних коштів. У зв’язку з цим ми наполягаємо на тому, щоб заборонити траншейним способом проводити ці розкопки. Єдине, що я хотів би додати – крім аварійних робіт: може бути аварія, її треба терміново ліквідувати, без рішення виконкому», - пояснив заступник мера Олександр Фещенко.

Мер Сергій Сухомлин підтримав проект рішення про те, щоб заявки на розкопки, які пошкоджують асфальтне покриття, розглядати на виконкомі і лише після цього надавати дозвіл.

«Щоб ні один чиновник не приймав індивідуальне рішення давати дозвіл чи не давати», - сказав Сухомлин на поставив на голосування проект рішення «за основу».

Член виконкому Світлана Півоварова запропонувала зробити до проекту рішення додатки з переліком вулиць, де заплановано провести капітальні ремонти покриття. Також пропонувалося оприлюднити «санкції» за порушення рішення міськвиконкому, щоб люди розуміли, що це не тільки штрафи, але й звернення до суду щодо повного відшкодування затрат на відновлення асфальтного покриття.

«Вони вночі тихенько підключилися, вранці їм виписали штраф і подали до суду на відновлення цієї ділянки (асфальту), умовно – 3 тисячі гривень. Так весь бізнес у нас почне так працювати незаконно. Навіть якщо через суд через кілька років він отримає цей штраф – кілька тисяч гривень. Тут треба прописувати більш жорсткі умови, ставити вимоги, наприклад – вартість всіх робіт, які місто проводило по всіх цій ділянці вулиці, треба прописувати більш жорстку відповідальність. Місто вклало в цю вулицю 700 тисяч, значить ці 700 тисяч виставляються для компенсації, інших важелів я не бачу. Тоді точно ніхто не захоче (копати)», - запропонував мер Житомира.

Директор юридичного департаменту міської ради Євгеній Черниш зауважив, що така відповідальність не може бути прописана в рішенні міськвиконкому і навіть суд не є гарантією повного відшкодування.

«Людина буде відповідати за той обсяг порушень, які вона допустила, якщо нам вдасться довести, що вона має відповідати за всю ділянку – тоді так», - пояснив керівник юрдепартаменту.

Тоді мер запропонував інший вихід: заборонити комунальним підприємствам (водоканал, теплокомуненрего тощо) підключати тих, хто порушив заборону на розкопки. Ця пропозиція була підтримана членами міськвиконкому.

Також була підтримана пропозиція щодо нерозповсюдження дії рішення виконкому на аварійні роботи, а відповідальність за те, чи дійсно ситуація є аварійною і потребує пошкодження асфальтного покриття, поклали на заступника мера з питань ЖКГ Олександра Фещенка.

Після цього члени виконкому проголосували за проект рішення «в цілому».

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 9 березня депутат Олександр Рибак показав фотографії асфальту на Польовій, капітальний ремонт якого провели восени 2016 року,

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі