Економіка

Житомирське ОСББ замовило енергоаудит, щоб утеплювати будинок з розумом

21 March 2017, 11:33

Озброївшись тепловізором, енергоаудитор досліджує 5-поверхівку по вулиці Корольова 46-а. За лічені секунди, визначає, чому будинок втрачає тепло.

«Ви ось бачите, як світиться колір – аж білий. Це втрати тепла. Зараз ми фіксуємо і знімаємо. Після – у нас є така програма, яка показує в інфрачервоному зображенні, ми накладаємо ці картинки і показуємо, де конкретно йдуть витоки тепла. Можна подивитися вікна. Кватирка відкрита, – це витік тепла. На пластиковому менше, а от зверху, де дерев’яний балкон, ось там йде витік, бачите?», демонструє енергоаудитор Михайло Ковальчук.

Провести енергоаудит вирішили мешканці будинку, які влітку минулого року створили ОСББ. У фахівців хочуть дізнатися, що варто зробити у першу чергу, аби вже наступного опалювального сезону почати заощаджувати.

«Коли ми побачили платіжки за тепло, це не сподобалося нікому. Тому у мене виникло чітке розуміння, що треба щось робити і робити це правильно. Правильно – це зробити обстеження, щоб це зробили фахівці, подивитися тепловтрати, енерговтрати по будинку. Треба чітко розуміти, які заходи мають відбуватися, скільки вони будуть коштувати і яку дадуть нам економію», – пояснює голова ОСББ «Корольова 46-А» Андрій Шелестюк.

«Аналізується, з чого зроблені конструкції: стіни, вікна, цоколь, покриття, дахове покриття. І визначається коефіцієнт теплопровідності будівлі, визначається, які втрати відбуваються, які потрібно провести заходи, щоб усунути ці втрати. аналізується стан інженерних мереж, і, відповідно, вже замовнику надається матеріал, в якому чітко написано, що для того, аби їхня будівля була енергоефективною, щоб заощаджувати на оплаті комунальних платежів необхідно здійснити певні заходи, їх вартість і термін окупності і результат», – розповідає директор ТОВ «І. Комм Енерджи» Світлана Ярош.

Енергомодернізація будинку – задоволення не з дешевих, але для ОСББ є можливість взяти кредит у державних банках.

«Коли ОСББ бере кредит, вони беруть участь у державній програмі, де одразу ж на момент отримання кредиту в «Укргазбанку» йде компенсація від міської ради 30% (тіло або відсотки кредиту), обласна рада компенсує від даного кредиту 10% від тіла кредиту, і держава повертає від 40 до 70%. В залежності, скільки у будинку жителів мають субсидію. Тобто чим більше субсидіантів, тим більше держава їм повертає відсотків від даного тіла кредиту», – розповідає представниця «Укргазбанку» Юлія Лозова.

Щоб зробити свою 5-поверхівку енергоефективною мешканці готові вкладати сили та кошти. Бо впевнені, що ці витрати невдовзі окупляться.

«Мені хочеться, щоб мешканці будинку були задоволені, бо є, куди витратити наші кошти, а не просто гріти повітря і стіни», – зазначає Андрій Шелестюк.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі