Політика

Що Партія 5.10 зробить з ЖЕКами?

22 March 2017, 10:46

 У місті Житомир і по всій країні за часів набуття Незалежності з комунальними виробничими житловими ремонтно-експлуатаційними підприємствами (далі КВЖРЕП) склалася плачевна ситуація. Більшість громадян вважають, що КВЖРЕП не надає достатньо послуг за сплачені громадянами кошти на обслуговування. Партія 5.10 спробувала розібратись в чому причина, та які можливі шляхи виходу з даної ситуації.

На думку Партії 5.10 перша і головна причина, за якої якість послуг не може бути вищою – це ПОДАТКИ. Серед податків, які сплачує КВЖРЕП: ПДВ(20%), податок на прибуток, податок на найманих працівників(ЄСВ). Ці податки «з’їдають» половину з тієї суми, яку ми сплачуємо по квитанції. Наприклад, якщо ви сплачуєте 200 гривень в КВЖРЕП, то послуг отримаєте тільки на 100 гривень після сплати всіх податків. Якщо ж підприємство обслуговує більше 20 будинків – це створює умови для появи тіньових схем, корупції та розкрадання майна. Ще додати кумівство при призначенні директорів комунальних підприємств, то отримаємо те, що маємо на сьогоднішній день. Крім того КВЖРЕПи постійно отримують дотації з бюджету, що також стимулює корупцію в цій сфері.

Яким чином цю проблему вирішити раз і назавжди, щоб якість послуг була високою і кожен мешканець приймав участь в процесі розподілу сплачених коштів?

На сьогоднішній день місцева влада Житомира підштовхує громадян до створення ОСББ. Даний варіант є можливим для 9-ти поверхових будинків та частково 5-ти поверхових. В разі, якщо в будинку застарілі внутрішньо-будинкові мережі, то створення ОСББ може бути не надто райдужною перспективою. Тому даний варіант викликає велику підозру до влади та не отримав масової підтримки серед жителів міста. Станом на 13.02.2017року в Житомирі створено 219 ОСББ серед 1546 житлових будинків, що складає всього 14% від загальної кількості.

У той же час великим плюсом є те, що ОСББ це неприбуткова організація і вона повністю звільняється від сплати податків. Тому оптимальним варіантом могло б стати створення асоціацій ОСББ з кількістю 15-20 будинків через роздроблення існуючих КЖРЕПів. Дана кількість є рентабельною для проведення ремонтів та утримання мінімальної кількості ремонтного персоналу (електрик, слюсар, сантехнік, бухгалтер, директор). Керівними органами даного підприємства є загальні збори жителів будинків, наглядова рада з представником від кожного будинку (на громадських засадах) та вибраний на зборах голова асоціації ОСББ. Така структура унеможливлює появу корупції, максимально підвищує якість надання послуг і, що дуже важливо, не дає можливість втручатись міським чиновникам у внутрішні та фінансові справи житлових підприємств.

Основна задача в даному питанні - це досягти максимально конкурентного середовища з-поміж організацій, які надають послуги з обслуговування житлових будинків. Чим більше буде подібний організацій, тим буде вище якість та нижча ціна послуг. В такій системі чиновники повністю втрачають контроль над корупційними потоками та схемами з відмивання грошей.

Пріоритетними напрямками завжди мають бути ліквідація причин існування корупції, схем та бідності. Тому одними з головних принципів лібертаріанства та ідеології партії 5.10 це відсутність державного втручання в економіку та життя громадян, низькі податки, прозорість та простота всіх процесів державного управління.

Держава, геть з економіки!!!

Вся програма лібертаріанської Партії 5.10: http://510.ua/program.html

Youtube-канал Геннадія Балашова: https://www.youtube.com/watch?v=GfE9tC8_bfg&list=PLkpKuKMEZJrr5hu4FrRzfsCCvI-2mz-fo

Житомирський Youtube-канал Павла Шупікова: https://www.youtube.com/channel/UCMBRTFeQdyrJCewm3RbGDGQ/feed

Контакти Житомирського осередку Політичної Партії «5.10» : м. Житомир, вул. Грушевського, 91, тел. (093) 679-14-00, голова обласного осередку – Остапчук Олександр, голова міського осередку – Шупіков Павло.

Прес-служба Житомирського осередку політичної партії «5.10»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі