Економіка

Наскільки у Житомирській області зросла кількість власників ґаджетів та побутової техніки

23 March 2017, 12:08

У 2016 році 96% домогосподарств Житомирської області зазначили про наявність мобільних телефонів, 98,6 – холодильників 94,7% - кольорових телевізорів.

Дані про це розміщені в таблиці «Розподіл домогосподарств за наявністю окремих товарів тривалого користування», яку в березні опублікували на сайті управління статистики в Житомирській області.

Усього в 2016 році в області нараховувалося 490,6 тисячі домогосподарств (2010 - 496,1 тис.). З них майже 80% мають пральні машини, більше 74% - пилососи (за 2 роки кількість таких родин зросла майже на 4%), 60% - велосипеди (збільшення на 5%). Про наявність автомобіля повідомили всього 17,7% домогосподарств, причому кількість власників авто з 2014 року серед опитаних домогосподарств зросла менш ніж на відсоток.

Порівняно з 2014 роком кількість домогосподарств, які встановили кондиціонер, зросла більш як в 4 рази і склала 4,3% від опитаних. Кількість родин, які мають фотоапарати та морозильники (морозильні камери – ред.), збільшилась більш як удвічі, персональні комп’ютери та швейні машинки – у межах 10%.

Планшети у 2016 році мало практично кожне 20-те домогосподарство, причому цей показник вперше включили до програми обстеження умов життя домогосподарств.

У межах одного відсотка зросла кількість родин, які мають мікрохвильові печі, відеомагнітофони, DVD-програвачі, цифрові фотоапарати, а також скутери або мопеди.

За 2 роки зменшилась кількість домогосподарств, які мають супутникові антени (вочевидь, у зв’язку з можливостями інтернету), ноутбуки (більш як на 2%) та кухонні комбайни.

Статистики зазначають, що розрахунки наявності в домогосподарствах товарів тривалого користування, проведені за результатами вибіркового опитування, враховують фактичну наявність цих товарів незалежно від терміну експлуатації, джерел надходження (куплені, подаровані тощо), стану (враховуються як справні, так і тимчасово несправні товари, які знаходяться у поточному ремонті або чекають ремонту).   

Як повідомляв Житомир.info, у 2010 році третина домогосподарств області повідомила, що на місяць їм необхідно 2700 грн на одну особу, щоб не відчувати себе бідними. У 2011 році 4%, або 20 тисяч домогосподарств, повідомили, що не змогли отримати окремі медичні послуги або забезпечити себе необхідними ліками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі