Місто

До поліції звернулися батьки житомирських школярів, яких упіймали на курінні електронних цигарок

24 March 2017, 16:49

Вранці 24 березня біля будівлі Центрального універмагу у Житомирі збирається близько десятка людей – це патрульні та батьки двох житомирських семикласників, яких на перерві між уроками упіймали на тому, що вони курили електронні цигарки. Електронні пристрої в дітей одразу ж забрали вчителі, а батьки наступного дня вирішили навідатись до магазину, де підлітки придбали недитячу забавку.

«На це треба миттєво реагувати, бо якщо усім дітям будуть продавати електронні цигарки, то завтра вони будуть купувати кальяни, потім наркотики. Якщо це так легкодоступно в нашій державі, а ми йдемо в Європу... Для чого це робиться в нашій державі? Цьому треба запобігати. Так, як відповідають діти на наші батьківські запитання, то діти кажуть: вони підходили до вітрини, показували, продавець підходив і без сумнівів, не питаючи скільки їм років просто продавали їм те, що треба», - розповідає батько одного із школярів Сергій Фурман. 

Разом із дітьми та у супроводі поліції обурені батьки заходять до магазину та відділу, де за словами підлітків вони і придбали електронні пристрої. Втім, він виявляється закритим і люди йдуть до сусідніх відділів, щоб з’ясувати куди ж поділись продавці і вже не стримують своїх емоцій.

Не знайшовши продавців, батьки вирушають до адміністратора центрального універмагу, але жінка переконує: й гадки не мала, що в одному із відділів торгують електронними цигарками.

«Я не бачила, я не знала, вони його ховали, бо на відкритій вітрині немає цього товару. Будемо розбиратися. Я точно така ж мама, як і всі. Я категорично проти цього всього. Все, що буде, всі документи, які мені дадуть, то буде прийнято відповідне рішення», - говорить адміністратор ЦУМу Олена Гуща.

За словами поліцейських, перш за все необхідно встановити, чи містив наповнювач електронної сигарети нікотин.

«Відповідно до статті 156 Адміністративного кодексу України, щодо правил торгівлі, то у нас існує заборона саме на продаж тютюнових виробів. Наразі ми говоримо про те, що малолітнім, неповнолітнім дозволено продаж електронних цигарок, як пристрою. Бо він слугує інгалятором для заповнення рідинами. Інше питання стоїть в тому, що зі слів заявників, дітям було продано також і рідини – картриджі, якими заповнюються дані електронні цигарки. Відповідно ці рідини можуть як містити нікотин у своєму складі, так і бути без нікотину. Необхідно мати маркування на товарі, який був проданий. Для того, щоб встановити чи знаходиться нікотин всередині», - каже прес-офіцер патрульної поліції міста Житомира Діна Корчевна.

Через годину після візиту батьків на робоче місце з’являється продавчиня відділу. Втім, жінка одразу ж відхрещується: мовляв, хлопців впізнає, бо вони постійно заходять до магазину, проте нічого і ніколи їм не продавала.

«З моральних принципів ми дітям не продаємо. Ми не можемо кожного контролювати. Стоїть поряд старшокласник, дає п’ять, десять гривень і купують. Він у мене не купляв, я його пам’ятаю, але він у мене не купляв», - сказала продавчиня, яка відмовилась представлятись.

Врешті, обурені батьки вирішують написати заяву до поліції, аби правоохоронці встановили, чи мали у магазині право продавати неповнолітнім дітям електронні цигарки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі