Місто

У ранніх овочах з житомирського Житнього ринку «зашкалюють» нітрати, - лабораторний центр

27 March 2017, 13:38

Фахівці держустанови «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» виявили перевищення нітратів у капусті, редьці та огірках з Житнього ринку.

Про це  27 березня  написав сайт ДУ ЖОЛЦ МОЗ України.

«У «ЖОЛЦ МОЗ України» за зверненнями громадян на вміст нітратів було досліджено ранню капусту, огірки та редьку, придбаних на продовольчому ринку «Житній». За результатами досліджень виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в усіх досліджених пробах. Огірок свіжий містив нітратів 704,8 мг/кг, редька – 3670,4 мг/кг, капуста рання – 1865 мг/кг, що перевищує максимальні рівні в 1,8, 1,5 та 2,1 рази відповідно. З метою придбання якісної та безпечної продукції фахівці лабораторного центру наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару», - інформує лабораторний центр.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації. Встановлено, що нітрити в організмі людини можуть утворювати нітрозаміни, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації. Тому ВООЗ рекомендує обмежити вплив нітратів на населення до мінімального рівня, - інформують фахівці.

Тому людям радять:

-       купувати овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникати стихійних ринків;

-       для придбання безпечної продукції цікавитися в продавця документами про їх безпеку та якість;

-       не купувати пошкодженої та розрізаної продукції;

-       перед споживанням ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою.

Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді. Первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%.

Як повідомляв Житомир.info, на початку квітня 2016 року найбезпечніші ранні овочі, які потрапляють на гуртовий овочевий майданчик «Східний» на вул. Малинській у Житомирі, привозили з Одеси.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі