Влада

Мін'юст визнав, що система електронного декларування потребує перезавантаження через збої

28 March 2017, 15:58

Міністерство юстиції України готове звернутися до Кабінету Міністрів України щодо проведення незалежної оцінки системи електронного декларування та реєстру електронних декларацій, якими опікується Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) через системні збої в роботі реєстру.  

Про це повідомила Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова під час проведення засідання спеціальної робочої групи з питань моніторингу роботи системи електронного декларування, – поінформував 28 березня Урядовий портал.

«За словами Наталії Севостьянової, на сьогодні сотні тисяч людей не можуть подати електронні декларації, як того вимагає законодавство, через неспроможність системи обробити всі дані, і це загрожує їм кримінальною відповідальністю», - інформує прес-служба Кабміну.

«Четвертий день реєстр повністю не працює. Сьогодні НАЗК неспроможне забезпечити другу хвилю декларування. Це підставляє сотні тисяч  людей під кримінальну відповідальність. Президент підписав закон, який дозволяє тим, хто вперше подає декларації, подавати їх до 1 травня. Але ми бачимо халатність й безвідповідальність НАЗК. Це все закінчиться дуже погано… Це, фактично, зрив електронного декларування в 2017 році», - цитує Наталію Севостьянову Урядовий портал.

«Севостьянова підкреслила, що наразі необхідно з’ясувати причину збоїв у роботі реєстру і проінформувати про проблему безпосередньо керівництво держави й Уряду, адже йдеться про мінімум 500 тисяч осіб, яким загрожує до 2 років позбавлення волі за невчасну подачу е-декларації або неподачу даних взагалі. На думку першого заступника Міністра, це проблема загальнонаціонального масштабу», - інформує прес-служба уряду.

«Сьогодні ми будемо лише сподіватися, що громадяни, які не сплять п’яту добу, зможуть в суді довести свою правоту», - сказала Севостьянова.

Житомиряни, які за службовим обов'язком мусять подавати електронні декларації, також скаржаться на завислу систему. Зокрема, депутат Житомирської міськради від Опоблоку Наталія Леонченко написала про це в соцмережі ще 26 березня.

«Розважаюсь. Чекаю, коли система е-декларування запрацює», - написала вона у Facebook і через кілька годин додала: «Система декларування продовжує висіти. Я продовжую розважатися)))».

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року стартував другий етап електронного декларування, який зобов’язує подавати е-декларації всіх публічних службовців України. У листопаді 2016 Економічна правда намагалася розібратися, яким чином Центр протидії корупції розбиратиметься в джерелах збагачення чиновників.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно е-декларації за 2016 рік подали голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма та секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі