Суспільство

Автори презентували інтерактивну хроніку подій 18-20 лютого 2014 року «Три дні перед весною»

28 March 2017, 17:01

Команда Texty.org.ua презентувала інтерактивний лонгрід «Три дні перед весною»: хроніку подій на Майдані 18-20 лютого, синхронізовану із сотнями фрагментів відео.

Презентація відбулася 28 березня в Українському кризовому медіа-центрі.

На карті позначено місця смертельних поранень майданівців і 13 силовиків – усі, які вдалося ідентифікувати. До хроніки включили і людей, які випадково стали учасниками подій – журналіста Веремія та інженера Захарова, який загинув в офісі Партії регіонів. Також можна відстежувати, як змінювалася територія Майдану у процесі наступів-відступів.

«Тут навряд чи є щось нове, але ми спробували укласти ці дані у єдину картину. Ми хотіли просто зібрати інформацію, хто загинув, що це за людина, які офіційні причини смерті і де вона отримала поранення», – розповів Павло Солодько, автор дослідження, під час презентації.

«Можливо, ми когось пропустили, тому що повних даних немає. Ми будемо вдячні, якщо читачі і експерти доповнюватимуть цю інформацію», – додав Роман Кульчинський, головний редактор Texty.org.ua.

Один із мотивів цього проекту – знайти інформацію, необхідну для меморіалізації подій Музеєм Майдану, встановлення меморіальних знаків на безпосередньому місці загибелі або смертельних поранень.

«Ми орієнтувалися на два масиви даних – це дані слідства, яке завжди йшло на співпрацю, але не завжди могло поділитися усім... Щодо 20 лютого, ми орієнтувалися на відео реконструкцію, зроблену експертами «Таліоніс груп». Матеріали брали також із годинних репортажів ВВС, «Української правди», «Лівого берега» і ще кількох видань, книги-розслідування Соні Кошкіної і книги «Майдан. Свідчення» видавництва «Дух і літера». Частину відеоматеріалів взяли із відкритого доступу з Інтернету, частину надав «Вавилон 13», - зазначив Павло Солодько.

«Дуже багато даних досі не уточнено, деякі місця позначені із похибкою 10-20 метрів. Попереду величезна робота щодо тих людей, які були поранені і вижили – таких кілька сотень», – зазначив він.

Також додаватимуть нові матеріали, якими поділиться слідство.

Проект «Три дні перед весною» дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі