Влада

Житомирські податківці повідомляють: вступив у дію закон про нульовий податок для спадкоємців 2 черги

29 March 2017, 16:58

25 березня 2017 року набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», за яким родичі спадкоємця другої лінії спорідненості (брат, сестра, дядько, тітка, баба, дід, онук) звільняються від оподаткування.

Про це 29 березня повідомив відділ організації роботи головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області.

«Головне управління ДФС у Житомирській області повідомляє, що 25.03.2017 набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» (далі – Закон), який опублікований 24.03.2017 в газеті «Голос України» № 54. Слід відмітити, що з 1 січня 2017 року об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб», - інформують податківці.

Відповідно до пп.14.1.263 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, в тому числі усиновлені. До другого ступеня споріднення відносяться, зокрема, дід, баба, дядько або тітка, - інформує відділ.

Також, згідно з Податковим кодексом, родичами 2 лінії вважаються рідні брати й сестри та онуки спадкоємця.

«Законом встановлено, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Не сплачують спадкоємці  в таких випадках й військовий збір», - наголошують податківці.

В 2013 році житомирська податкова нагадувала, що спадщина, отримана від батьків, не оподатковується. У 2015 році юрист радила житомирянам не чекати багато від нового закону і оформлювати спадщину в нотаріуса.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі