Влада

В Олевську копачі вимагали від чиновників і нардепів легалізувати видобуток бурштину

29 March 2017, 20:34

Чому не приймають закон по легалізації видобутку бурштину та коли поліція звільнить місцевих копачів від кримінальних утисків? Відповіді на ці та інші питання вимагають мешканці Олевська від очільника Житомирської області, нардепів і поліції, які 29 березня приїхали до райцентру, щоб поспілкуватися з громадою. Першим пояснювати ситуацію став нардеп Борислав Розенблат.

«Закон про бурштин такий же самий, як і питання про недоторканність народних депутатів. Про це всі кажуть, але ніхто приймати не хоче. Адже дуже гріє цей камінчик, чи гроші з нього, кишені людей, які «кришують» цей бізнес, які на сьогодні просто обкрадають і вас, і нашу державу. Сьогодні я написав новий закон, він спрощує систему дозволу, він дає можливість кожному із вас працювати, він дає можливість створити старательські артерії і він змушує платити вас податки, і проводити після себе рекультивацію», – пояснює народний депутат України Борислав Розенблат.

Олевчани бідкаються: роботи немає, тому видобуток бурштину – єдина можливість заробити гроші та прогодувати свої сім'ї.

«Іншої роботи немає, не поліз би у те болото ніхто в житті. Ти по пояс у воді по 12-14 годин. Хвороби у кожного, там і гази ідуть, усі кашляють, навіть ті, хто не палить», – бідкається Юрій.

Місцеві старателі діляться: попри заборони на Олевщині продовжується видобуток бурштину, проте вони до цього не причетні. Кажуть: підозрюють, що копають «приїжджі», ба більше – під «кришуванням» поліції.

«Ночами працюють дві помпи – мінімум. Нацгвардія – все, як має бути, люди в погонах приїжджають нас виганяють, а самі працюють», – нарікає Володимир.

Начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслав Печененко виправдовується: ані скарг, ані відповідних звернень щодо неправомірних дій місцевих правоохоронців не надходило.

«До того часу, поки ви будете мовчати, або як кажуть: на кухні перешіптуватись, то порядку не буде. Ваших мешканців похищають, катують, скоюють розбійні напади, але всі мовчать. Ви кажете, що десь там Нацгвардія чи представники поліції не звертають увагу на якісь незаконні дії, щодо видобутку бурштину? Знову ж таки кажу: ніхто із такими заявами не звертався», – говорить Печененко.

«А як ми можемо звернутись, якщо ця ж поліція нас утискає», – обурюється із зали місцева жителька.

«Ви сьогодні кажете, що вони охороняють громаду, але вони особисто вночі миють, десять помп нарахували. Скільки можна нам брехати?» – сказала активістка.

«Усі, хто скаржаться на дії представників поліції, приходьте особисто до мене – і по кожному факту ми приймаємо рішення», – відповів начальник ГУНП в Житомирській області.

Хто та на яких правах видобуває бурштин на Олевщині, з’ясовуватиме генеральна прокуратура та суд, – зазначає керівник області Ігор Гундич.

«Що стосується ліцензії, яка була видана трьом фірмам, то я сам, як і ви був не в курсі про видачу цих ліцензій. Інформація, яку я отримав, не просто здивувала, а «розірвала мене». Я не можу зрозуміти, яким чином в обхід рішень обласної ради, тому що облрада дає погодження на надрокористування, на отримання ліцензії, за якоюсь незрозумілою згодою були отримані ці ліцензії. На сьогодні подана заява до суду в інтересах захисту держави і я, як голова облдержадміністрації можу гарантувати лише одне, що я прикладу максимум зусиль, щоб ці ліцензії анулювати», – каже голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Навіщо нам фірми, ми будемо просто добувати, а держава нехай приймає, обробляє, плюс робочі місця, а ми просто будемо добувати і все», – висловлює свою позицію Юрій.

«Я вам можу порадити лише одне – не буде закону, який дозволить кожному із тут присутніх заходити в ліс і копати. Цього не буде, це неможливо. Потрібно створювати підприємства, створіть комунальне підприємство, є новостворена ОТГ, ми вам допоможемо в отриманні ліцензії, саме як місцевим», – радить олевчанам народний депутат України Володимир Арешонков.

Переговори між владою та олевською громадою тривали більше трьох годин, після яких кожен залишився при своїх думках.

«Я розумію, що вони не готові чекати закону, але є постанова про рекультивацію, нехай і у вересні, але можна почати рекультивацію земель і долучити до цього людей. А над законом потрібно працювати. Сьогодні ми дали і активістам, і громадськості примірники проектів законів, і ми сподіваємось на те, що вони візьмуть активну участь, долучаться, і їхні пропозиції будуть враховані у майбутньому законі», – каже керівник області.

«Хто із нами – народ, хто проти нас – міліція і влада. Якщо не дослухатиметесь до народу, незрозуміло, що буде», – зазначив активіст.

Нагадаємо, обласна рада хоче на сесії 6 квітня прийняти звернення до Державної служби геології та надр України щодо анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, які були видані у 2016 році ТОВ «Райт Солюшн», ТОВ «Амбер Холдинг» та ТОВ «Компанія «Надра Галичини».

Як повідомляв Житомир.info, 17 березня жителі Олевська перекрили трасу Київ-Ковель, намагаючись привернути увагу до необхідності узаконити видобуток бурштину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі