Культура

Житомирян запрошують на безкоштовний курс навчання українській вишивці: 20 технік, понад 100 швів

30 March 2017, 12:38

У Житомирській області оголошується набір у Школу української вишивки на 8-місячне безкоштовне навчання.

Про це Житомир.info 30 березня повідомили у громадській організації Молодіжний Актив Розвитку.

«Оголошуємо старт набору у Школу Української Вишивки Зв'язок Українських Поколінь на 2017-2018 роки. Навчання у Школі є безоплатним (без жодних членських внесків). Термін навчання - 8 місяців. Ми не навчаємо техніці вишивки хрестиком, яка не має жодного відношення до культури нашої держави, а навчаємо вишивати старовинними українськими техніками (20 технік і більше 100 швів), які крізь століття дійшли до наших часів, але багатьма не розвивалися останні 150 років. Чому? А так було вигідно іншим країнам. Тому і маємо ситуацію, коли люди одягаючи "штамповані" базарні вишиті машинами вироби, вважають, що ці вироби є українськими. Ми розчаруємо таких людей, адже дані вироби не містять в собі культури України», - повідомляють організатори.

Дві основні умови відбору людей у команду Школи Української Вишивки (ШУВ) - непереборне бажання розвиватися і пізнавати культуру України та відродження і подальше продовження українських традицій у родині.

«Якщо ви маєте бажання відкрити для себе справжній світ української вишивки, здобути практичні навички і вишити сорочки та рушники, якщо Вам від 25 до 45 років та проживаєте у Житомирі, не зволікайте, телефонуйте - 0680533307. Надсилайте свої листи на офіційну пошту MolodignuyAktuv@gmail.com», - йдеться у повідомленні.

Організатори Школи стверджують: вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до України з Європи лише у XIX столітті, переважно з появою компанії Brocard, яка використовувала для своєї парфюмерії рекламні пакунки з зображенням схем-вишивок.

«Українська Сорочка - це святкове, а не буденне вбрання. У будень українці носили так звані "буденки" - непримітні сорочки, а на свята вдягали інші, заможно вишиті. Сорочка наносилася передусім з сакральною метою, як оберіг, захищаючи частини тіла, незакриті одягом. Вишиті сорочки від початку створювались як ритуально-обрядові.  Вишивка однієї української сорочки може займати від двох тижнів до трьох років - залежно від складності технік», - інформують у Молодіжному Активі Розвитку.

Назви швів і технік вишивання, яким навчать у ШУВ: перебір, штапівка, гладь, позад голки, соснівка, мережка, стебелевий шов, змережування, шабак, розшивка, обметування, зубцювання, підбублювання, низинка, занизування, поверхниця, кафасор, двобічна шпатівка, зерновий вивід. 

Як повідомляв Житомир.info, в 2015 році у Житомирі відбувся Всеукраїнський марш вишиванок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі