Політика

Збалансувати інтереси держави та громадян щодо видобутку бурштину

1 April 2017, 16:01

Що відбуватиметься у сфері видобутку бурштину на території Олевського району, чого хоче громадськість, яка позиція органів влади? На ці ключові питання 29 березня в Олевську намагались знайти відповідь на нараді під керівництвом голови ОДА Ігоря Гундича за участі парламентаріїв Володимира Арешонкова, Борислава Розенблата, очільника Головного управління Національної поліції Житомирщини, представників місцевої влади та громадськості.

Нардепи розповіли учасникам заходу про стан справ щодо видобутку бурштину у законодавчому полі, запропонували можливі варіанти вирішення кризової ситуації.

 «Наша мета збалансувати інтереси держави та громадян щодо видобутку бурштин. У Верховній Раді є новий проект закону. Але якщо ви думаєте, що може бути прийнятий такий закон, який дозволить без врахування інтересів держави приватним особам заходити у ліс і копати хто де захоче – повірте мені, цього не буде. Це шлях до повної анархії. Усі корисні копалини, які є на території Олевського району, належать не тільки жителям цієї місцевості. Це власність держави, всього народу, і це визначено Конституцією. Видобуток має проходити у законній площині», – зазначив Володимир Арешонков.

 «Хто і на яких правах видобуває бурштин на Олевщині, з’ясовуватиме генеральна прокуратура та суд», – сказав керівник області Ігор Гундич, проводячи думку про те, що перекриття траси, збройні з’ясування стосунків, тиск, ситуації не вирішать.

Представники влади закликали мешканців району, бурштинокопачів до співпраці та колегіальності в прийнятті рішень щодо повернення ситуації в правове поле:

-  не потрібно чекати ухвалення закону, бо беззаконня твориться не тому, що законодавство відсутнє. Користі копали видобувались 2 – 5 -10 років тому на законних підставах, і чинне законодавство дозволяє це робити й сьогодні. Ну не ухвалив парламент новий законопроект, то й що? Не хочуть люди, щоб їх ганяли, щоб процвітала злочинність, і ми втомились від цього, ми теж цього не хочемо. Це абсолютно реально зробити на чинній законодавчій базі. Я запропонував – створіть комунальне підприємство новоствореної ОТГ, ми допоможемо в отриманні ліцензії, і працюйте легально, – зауважував Володимир Арешонков.

Як стало відомо, обласна рада на сесії 6 квітня хоче звернутися до Державної служби геології та надр України з вимогою анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, виданих ТОВ «Райт Солюшн», ТОВ «Амбер Холдинг» та ТОВ «Компанія «Надра Галичини».

Власне, поширення в колах бурштинокопачів інформації про ці фірми та заборона працювати на ділянках в черговий раз підняли градус соціальної напруги в регіоні.  

Володимир Арешонков поінформував, що нардепи від Житомирщини вже звернулись з колективним депутатським запитом до Генпрокуратури щодо правової оцінки факту видачі ліцензій вказаним компаніям заднім числом і без погодження обласної ради.

Прес-служба народного депутата України Володимира Арешонкова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі