Місто

У житомирському «Центрі захисту тварин» вживили перший спеціальний мікрочіп для реєстрації у базі даних

3 April 2017, 18:18

Кількома нехитрими рухами та майже безболісно безпритульним та домашнім тваринам в житомирському «Центрі захисту тварин» вже за місяць будуть вживлювати спеціальні мікрочіпи. Це робиться для того, щоб внести тварину в муніципальну базу даних, де можна відслідкувати інформацію про її щеплення та знайти власника. Цей проект буде реалізовано за кошти бюджету участі і для власників домашніх тварин така операція буде абсолютно безкоштовною. У КП «Центр захисту тварин» розповідають: головна мета чіпування – це регулювання та контроль чисельності безпритульних тварин і реєстрація домашніх собак.

«В нас вже підготовлена документація в системі Prozorro, щоб закупити ці п’ять тисяч чіпів. Але для того, щоб ми могли повноцінно працювати, ми сьогодні заключили меморандум з міським головою щодо обліку та реєстрації безпритульних тварин. Сьогодні приїхала людина, яка нам допоможе в цьому і від себе на сьогоднішній день подарує чіпи та проведе майстер-клас», - розповідає директор КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

Першим власником домашньої собаки із Житомира, яку внесли в базу даних, став народний депутат України Борислав Розенблат. Нардеп переконаний: завдяки подібним проектам із часом у місті вдасться вирішити проблему безпритульних тварин.

«Дійсно, потрібно власним прикладом показувати як робити справи по-європейськи. Тому що для нас сьогодні найважливіше, щоб безпритульних собак та кішок було менше в місті. Бо, як би ми не любили наших чотирилапих друзів, ми розуміємо, що це розносники багатьох загрозливих зараз, які на сьогоднішній день є в місті. Тому для нас дуже принципове питання, щоб усі собаки були щеплені, щоб вони були чіповані, щоб ми знали хто їх власник. І для нас, ще раз потворю, найголовніше зробити так, щоб житомиряни зрозуміли, що це правильний крок і треба його обов’язково зробити», - каже Борислав Розенблат.

Допомагати у реалізації проекту будуть спеціалісти, які вже втілювали подібні ініціативи у інших містах України. Вони кажуть: використання мікрочіпів несе у собі цілий ряд переваг.

«Це – контроль за відловом: кожна тваринка, яка буде відловлюватись, буде фотографуватись спеціальним мобільним додатком в місці відлову. Буде точка GPS де її відловили, буде інформація одразу на сайті, що за тварина відловлена. Це свого роду контроль за комунальним підприємством. І так само будуть «трекатись» усі процедури. Для мешканців це дуже зручно. Якщо хтось загубив свою собачку, він може зайти і подивитись чи не має його собаки на підприємстві. Так само кожна тварина буде ідентифікуватись мікрочіпом і вушною кліпсою. Якщо вушна кліпса відлетіла, мікрочіп завжди може виявити коли була вакцинована. Крім цього дуже таким знаковим і позитивним фактом є те, що зараз місто Житомир закуповує п’ять тисяч чіпів. І в Україні поки що такого прецеденту немає. Говорили, що це невелика кількість, але я думаю, що це десь близько 20%, якщо не більше, від усіх домашніх власницьких тварин у місті. Такого показника ні в кого із міст поки немає. Якщо проідентифікувати таку кількість домашніх тварин, то з часом, якщо ви наберете 50%, то це буде кращий показник, ніж в європейських країнах», - розповідає засновник міжнародної бази даних animal-id.info Віктор Копач.

У «Центрі захисту тварин» наголошують: ідентифікувати та зареєструвати свого домашнього улюбленця житомиряни зможуть після закупівлі Центром мікрочіпів у наступному місяці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі