Влада

Зубко обіцяє не залишити місцеву владу сам-на-сам з питаннями профтехосвіти та наводить приклад Житомирської області

4 April 2017, 16:05

В умовах децентралізації, передаючи громадам повноваження, ресурси та можливості, ми не залишаємо місцеву владу сам-на-сам з питаннями професійно-технічної освіти.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на конференції «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України» - інформує прес-служба віце-прем’єра.

«У процесі реформування системи ПТО мають бути задіяні чотири міністерства. В першу чергу, МОН, яке забезпечує стандарти, кваліфікації навчально-методичну підтримку. Далі, Мінекономрозвитку, яке визначає пріоритети розвитку економіки, в тому числі і для регіонів. Мінрегіон – відповідає за регіональний розвиток, координує реалізацію інфраструктурних проектів для визначення необхідності підсилення тієї чи іншої галузі. Мінсоцполітики – здійснює аналіз регіональних ринків праці, аналіз з точки зору Фонду зайнятості. Для того, щоб реформа відбулась, і ми дали нову якість ПТО, потрібні об’єднати всі ці напрямки», - зазначив Геннадій Зубко.

Він додав, що місцева влада у партнерстві з бізнесом формує стратегії розвитку на основі конкурентних переваг регіону та кластерного підходу.

«А відтак формує карту попиту на професійно-технічні спеціальності, що відповідає вимогам часу. Саме у відповідності до цих кластерів і має відбуватись професійно-технічна підготовка кадрів, має бути прописаний класифікатор спеціальностей», - сказав Геннадій Зубко.

Він нагадав, що в Україні підготовка кваліфікованих робітників для всіх галузей економіки здійснюється у 787 державних професійно-технічних навчальних закладах, в яких навчаються майже 285 тисячі осіб, натомість здобувачами вищої освіти є 1 млн 200 осіб.

Геннадій Зубко навів приклад розвитку профтехосвіти на Житомирщині.

«Місцева влада Житомирщини спільно з Міністерством освіти України напрацювали маршрутну карту щодо розвитку професійно-технічної освіти в регіоні. На основі визначених ключових кластерів економіки регіону, створюються 4 професійних багатопрофільних Центри профтехосвіти: деревообробка, металообробка, будівництво та сфера обслуговування. До процесу перепрофілювання професійно-технічної освіти в регіоні має обов’язково бути залучений бізнесу. Саме він може надати деталізовану й глибоку маршрутну карту щодо напрямків розвитку бізнесу в регіоні, а також допомогти з виробничою практикою, обладнанням», - підкреслив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр розповів про деревообробне підприємство в Житомирській області, яке наразі співпрацює навіть вже зі школами регіону та надає виробниче обладнання для навчання старшокласників.

«Таке практичне навчання зможе підготувати дітей старших класів до технічних коледжів або професійно-технічних училищ. Тільки в деревообробному кластері Житомирської області планується створення 5 тис робочих місць», - зазначив Зубко.

Як повідомив Житомир.info, питання оптимізації ПТУ розглядали на сесії Житомирської міської ради в лютому цього року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі