Влада

Протестувальники не добилися перегляду рішення Житомирської облради про видобуток ільменітів

6 April 2017, 16:26

Вранці 6 квітня під стінами Житомирської обласної ради збираються люди. В руках вони тримають плакати і збираються йти до сесійної зали. Кажуть: прийшли висловити свій протест проти розробки ільменітових родовищ у Народицькому районі. Люди переконані: це остаточно знищить екологію навколо їх села.

«Ми протестуємо проти відкриття шахти. Народ в нас проти, а обласна рада цього не чує. Село проти, район зібрання проти, а районне начальство сказало - треба. Привезло ДБР 3 сюди в Житомир, сказали, що це гарні хлопці, все буде добре і область погодилась. В нас ніхто не питає. В нас діти, в нас води не буде, в нас ліси повирубують. Буде пустеля. Буде Сахара», - бідкається жителька села Давидки Людмила Моживітіна.

Розглянути питання розробки ільменітових родовищ вже у сесійній залі закликає депутат Дмитро Кропачов. За його словами, на минулій сесії відбулось грубе порушення регламенту і помилку потрібно виправляти.

«Я подавав проект рішення про скасування рішень від 23.02.2017 року № 522 та №523 9-ї сесії Житомирської обласної ради 6 скликання. Це стосується погодження клопотань Держгеонадр щодо підприємств з видобутку титанових руд, ільменіту та цирконію. Дане питання ми розглядали на минулій сесії. Проект рішення був – «відмовити». Поставили дане питання про підтримку проекту рішення. Воно набрало достатню кількість голосів, а рішення потім було підписано головою обласної ради як «погоджено». Тому, шановні колеги, сталась помилка. Це рішення, яке підписано, воно суперечить волевиявленню депутатів, тому я прошу його розглянути. На комісіях дане питання розглядалось, регламентна комісія погодилась винести дане питання на розгляд сесії», - сказав Дмитро Кропачов.

Після заяви депутата слово взяли мітингарі: вони ще раз закликали депутатів не надавати згоди підприємствам, котрі будуть розробляти ільменітові родовища.

«В лютому в селі Давидки було проведено громадські слухання. Люди, які були на слуханнях однозначно сказали «ДБР-3» – «ні». В липні 2016 року знову було проведено слухання в районному будинку культури в селищі Народичі. Люди однозначно сказали «ні». Наскільки мені відомо, профільною комісією теж було прийнято рішення не надавати згоду. Сьогодні Україна йде шляхом децентралізації, тобто, створена Народицька ОТГ і громада має право приймати рішення. Однак, ми бачимо сьогодні трішки інший прецедент: громаду ніхто не враховує. Чому це відбувається - нам не відомо», - звернувся до депутатів керівник ініціативної групи мешканців села Василь Маєвський.

«Не тільки я, але і все наше село проти копальні. Тому що ми живемо у «третій зоні», нам і так хватило Чорнобиля по самі вуха. В нас в селі є інваліди Чорнобиля, діти народжуються вже хворими. Як буде копальня, то в нас не буде води, в нас вже нема води, а то й зовсім її не буде. В нас ліс тільки залишився, але і того не буде. Люди добрі, схаменіться, дайте нашим дітям і внукам жити на нашій землі. Не забирайте того, що в нас є. Вже в нас все забрали, дайте нам хоча б трішки здоров’я, щоб ми могли спокійно жити. Щоб не боятись, що нас можуть виселити з села», - каже жителька села Давидки Оксана Кривенко.

Після обговорення голова обласної ради Володимир Ширма поставив на голосування внесення до порядку денного питань, котрі стосуються видобутку ільменіту в Народицькому районі. Проте, рішення не прийнято – «за» проголосували усього 14 депутатів.

Після голосування люди одразу ж обіцяють перекрити трасу міжнародного значення і починають виходити із зали, але вже за кілька хвилин повертаються і роблять спробу заблокувати трибуну обласної ради. Кілька доповідачів звітують перед депутатами на фоні плакатів пікетувальників. Врешті люди кажуть, що на прохання екс-голови облради Анжеліки Лабунської звільняють трибуну, втім, обіцяють повернутися.

Як повідомляв Житомир.info, на сайті обласної ради є лише один проект рішення, який стосувався надання спецдозволів на користування надрами і мав розглядатися на дев’ятій сесії облради 23 лютого 2017 року. Втім, на сесії кожен пункт з трьох додатків голосувався окремо і за результатами голосування з’явилося шість окремих рішень сесії обласної ради, зоврема, депутати погодили надання спеціального дозволу на користування надрами ПП «ДБР-3» з метою видобування ільменіт-апатитових руд Південної ділянки Давидківського родовища, що знаходиться у Народицькому районі.

Виступ начальника ГУНП Вячеслава Печененка на фоні плакатів

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі