Влада

Начальник поліції розповідав депутатам Житомирської облради про львівське сміття, кадрові проблеми та охорону судів

6 April 2017, 17:32

На сесії обласної ради 6 квітня депутати відмовились слухати звіт начальника головного управління Нацполіції в Житомирській області про результати діяльності управління у 2016 році. Натомість їх цікавив ряд інших питань, зокрема чи понесе хтось відповідальність за львівське сміття, викинуте на території області, чи буде створена муніципальна варта та коли повернуться дільничні.

«Ми вже вийшли із стану реформ, ми вже працюємо на стабільність. Хочу констатувати той факт, що ріст злочинності потроху починає зменшуватись. Поліція починає працювати у новому вигляді, ми займаємо 7-8 місце в Україні по стану боротьби зі злочинністю – це непоганий показник, враховуючи, що в Україні 24 області», – каже начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

«Скільки заведено кримінальних справ з приводу завезення сміття зі Львова?» – запитує начальника Нацполіції в Житомирській області депутат Олександр Чорноморець.

«Це питання дуже болюче для всієї України, від того потерпає не тільки Житомирська область. Два дні тому ми зупинили три машини з цим сміттям і супроводжували їх до кордону з Київською областю. Потім вони передумали, повернулись назад і ми їх передали на кордоні Рівненської області. На жаль, із прийняттям деяких змін до роботи поліції, то поліція на даний час не має у повній мірі тих повноважень щодо зупинки та перевірки транспортних засобів безпідставно. Тому ми і зіштовхуємося з тим, що вони безперешкодно їдуть Україною та знаходять місця та висипають сміття. Ми з цим боремось, більше десяти кримінальних проваджень вже відкрито. Проте зупинити цей вал практично неможливо, якщо у нас не буде для цього потрібних повноважень. Нас зв’язали по руках, адже ми не можемо безпідставно зупиняти транспортні засоби», – відповідає Печененко.

«Хотів би почути вашу думку щодо створення муніципальної варти на місцях», – звертається до головного поліцейського області депутат Остап Маланюк.

«Враховуючи те, що у нас дійсно існує некомплект особового складу Національної поліції в області, ми готові до співпраці у будь-якому вигляді з місцевою громадою, владою задля покращення криміногенної ситуації. Також створення тих чи інших добровільних дружин, які будуть допомагати разом із працівниками поліції в деякі дні чи часи, спільно патрулювати населені пункти, або проводити там інші профілактичні заходи», – каже Вячеслав Печененко.

«Розпочалась гарна форма роботи поліції – патрулювання у сільській місцевості. Чи буде продовжуватись така форма?» – запитала депутат Раїса Гула.

«Це групи швидкого реагування, які будуть направлені на дрібні населені пункти, які розташовані на відстані від райцентрів. Для цього вже закуплені МВС машини підвищеної прохідності – більше 600 штук на всю Україну. Думаю, що деяка кількість з них поступить на озброєння нашої області. Саме із цим ми будемо плідно працювати по селах і селищах області. Стосовно дільничних інспекторів, то зараз вони проходять навчання, які триватимуть упродовж трьох-чотирьох місяців. Після навчання вони заступлять на службу і збільшать кількість особового складу», – пояснив начальник ГУНП в Житомирській області.

Не залишилось без уваги і питання формування в області судової поліції, яке озвучив депутат облради Олег Пасічник.

«На якій стадії зараз відбувається формування судової поліції? Наскільки мені відомо, то штатні працівники органів поліції вимушені охороняти приміщення судів, а не виконувати свої прямі обов’язки щодо розслідування злочинів», – зазначив депутат Олег Пасічник.

«Після деяких проведених реформ у судовій системі, на жаль, вони позбулись тих підрозділів, які мали виконувати функції щодо охорони судів та їхніх приміщень. Це зараз знаходиться не у компетенції Національної поліції, але враховуючи вказівки Верховної Ради щодо забезпечення безпеки судочинства на нас, як і на Національну Гвардію покладено додаткові функції охорони судових приміщень і судових засідань. Це також накладає відбиток, бо ми відриваємо особовий склад від постійного несення служби», – ділиться Вячеслав Печененко.

«Яким чином Житомирська обласна рада може вам сприяти у вирішення кадрових питань?» – уточнює у начальника ГУНП в Житомирській області Олег Пасічник.

«Це може сприяти лише в такому плані: звернення до Міністра внутрішніх справ, Кабміну щодо повернення повноважень на місцях до керівника обласної поліції. Також – долучити звернення щодо швидшого розгляду вирішення питання щодо створення судової поліції», – зауважив Вячеслав Печененко.

Наостанок Олег Пасічник запропонував депутатському корпусу облради взяти до відома усе те, що сказав головний поліцейський Житомирської області та доручити регламентній комісії підготувати відповідний проект звернення до Кабінету міністрів України та Міністра внутрішніх справ. Також ідею підтримав і голова обласної ради Володимир Ширма.

«Сидір Васильович, Олег Миколайович, ви як юристи, ми вас попросимо сформувати звернення і ми потім проголосуємо за цю пропозицію і за це звернення, включення у порядок денний і прийняти звернення», – сказав голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі