Влада

Голова Житомирської облради про виділення земельних ділянок: Геокадастр – це монстр у нашій державі

6 April 2017, 20:19

 Як, кому та у якій послідовності видає земельні ділянки головне управління Держгеокадастру в Житомирській області – ці питання депутати облради з’ясовували на сесії 6 квітня. Інформував депутатів виконуючий обов’язки начальника управління Сергій Козаков.

Він пояснював: посаду керівника займає дев'ять місяців, у спадок залишилось багато нерозглянутих звернень громадян по наданню земельних ділянок, близько 3,5 тисяч, і тільки-но розібравшись з одними, одразу з’являються сотні інших. Однак депутати хотіли почути відверті відповіді на запитання та пропонували разом знайти вирішення цієї ситуації. 

«Не вщухають пристрасті учасників АТО, які до вас ходять щодня і просять розуміння і сприяння. Ми прекрасно усвідомлюємо, що корупційні схеми є. І давайте будемо щирими: чому окремим людям надається сприяння, а іншим ні?», - запитує депутат від Об’єднання «Самопоміч» Олена Галагуза.

«Коли почали видавати накази – пішла маса заяв від громадян. Коли у день відпрацьовувалися по 100-150 матеріалів, то заходило по 400, 500, 600. Виходить так, що коли одне розглядається, інше не встигаємо. У нас за 2016 рік на сьогодні залишилося у черзі десь 470 матеріалів. За сім місяців я підписав і видав близько 3,2 тисяч наказів, учасникам АТО – близько 2 тисяч наказів. Щоб не виникало цих усіх питань, ми працюємо і з громадськими організаціями АТОшників з Новограда-Волинського, Бердичева, Радомишля. Вони під’їжджають і ми працюємо з ними. Як би не було, думаю за півтора, два місяці ми усі ці питання знімемо і закриємо... Не проста склалася ситуація у Чуднівському районі по видачі земельних ділянок не тільки учасникам АТО, а і громадянам. Для учасників АТО ми резервуємо ділянки на території району. Виділяємо і переселенцям ділянки. Відпрацьовували Коростишівський, Бердичівський район, Новоград-Волинський, зараз по Баранівці почали працювати, пішли накази», - розповідав в.о. начальника головного управління Держгеокадастру в Житомирській області Сергій Козаков.

«До вас приходив голова Глибочицької сільської ради, просив допомогти оформити 30 га під пасовище, ви сказали «добре, хлопці», він залишив звернення і пішов. Ви в цей час роздаєте по 2 гектара ці землі. Глибочицька сільська рада чекає вашу відповідь, а в цей час уже земля оформлена на фізичні особи. Поясніть, будь ласка, ваш підпис, ваше розпорядження», - запитував депутат від БПП Руслан Павлюк.

Керівник управління пояснював, що у відділ по розпорядження сільськогосподарських земель із штату 10 чоловік на даний час працюю 4 чоловіки, може він це й підписував.

Пояснити, що саме не влаштовує громадян у системі геокадастру взявся голова облдержадміністрації Ігор Гундич.

«Головна проблема, яку озвучують учасники АТО – це нерозуміння черги, послідовності видачі земельних ділянок. У нас більше 11 тисяч АТОшників, із них тільки 3 тисячам ми дали ділянки. Можемо ми створити якусь чергу і чи потрібно для цього рішення обласної ради? Тоді від вас це відволіче усі закиди з приводу зловживань», - пропонував Ігор Гундич.

«Я пропоную через лобі (народних) депутатів від Житомирської області внести пропозицію про абсолютно оперативні зміни до законодавства: земельного кодексу, адміністративного, бюджетного та інших. Передати повноваження (на місця) і врешті розбити «київське корито», - наголошує депутат від Опозиційного блоку Олександр Чорноморець.

«Щодо корита, то у Києві своє корито, а у Житомирі – своє. Давайте будемо приймати рішення в межах повноважень обласної ради. Потрібно працювати з депутатським корпусом Верховної Ради, і нехай вони включають ці питання по землі та передачу повноважень. Ділянок не вистачає не тільки АТОшникам, ми знаємо, що і кладовищ не вистачає у селах, і селищні голови звертаються до Держгеокадастру й нічого не можуть отримати. Єдиний вихід – це передача повноважень, децентралізація, і це повноваження Верховної Ради», - підтримала колегу депутат ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська.

«Не хочеться різких слів говорити, але геокадастр сьогодні – це монстр у нашій державі, на який найбільше нарікають усі жителі, від найвіддаленішого села до жителів столиці. Я все-таки думаю, що ми знайдемо вихід, створимо робочу групу і відпрацюємо ці питання», - зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Депутат від Радикальної партії Олександр Яковчук запропонував подякувати в.о. начальника обласного управління Держгеокадастру і побажати йому гарної роботи. Після цього на сесії проголосували за те, щоб взяти інформацію про роботу управління «до відома».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі