Суспільство

Моніторинг ІДПО: друковані ЗМІ Житомира – лідери по розповсюдженню проросійських меседжів та фейків

7 April 2017, 14:06

Моніторинг Інституту демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) показав, що житомирські газети друкують найбільше фейків та проросійський меседжів.

Дані моніторингу оприлюднені 7 квітня на сайті MediaSapiens.

«Експерти ІДПО в лютому досліджували контент 64 місцевих видань та електронних медій із 6 по 12 лютого 2017 року у восьми регіонах України: Донецькій, Луганській, Харківській, Чернівецькій, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській та Львівській областях. Перед експертами стояли три завдання. Перше — відстежити матеріали з ознаками замовності та пропаганди. Тобто експерти зробили висновок щодо ознак політичної, комерційної замовності, щодо неналежного маркування (до останніх відносяться матеріали з ознаками реклами, марковані іншим чином, ніж словами «реклама» або «на правах реклами») та наявності пропагандистських меседжів. Друге — визначити відповідність матеріалів стандартам журналістики. Третє — окреслити жанрове різноманіття (тільки для друкованих ЗМІ), походження матеріалів (власні, запозичені, не ідентифіковані), теми й тональності (негативна, нейтральна, позитивна)», - йдеться у матеріалі.

У лютому ІДПО оцінив 1414 матеріалів друкованих видань, що були опубліковані в період моніторингу.

«Проросійські меседжі присутні серед друкованих житомирських ЗМІ, наприклад, у газеті «Эхо» (№ 6, 9–15 лютого),яка активно розміщує на своїх сторінках інформацію з сайту «Вести» UBR.ua, та газети «Факты». У житомирських газетах виявлено загалом 2 % проросійських меседжів. Відповідно, відсоток 5,5 % проросійських меседжів дає саме це видання. Житомирська газета «Эхо» передруковує матеріал, розміщений без підпису, але з посиланням на «Вести», під назвою «Дети учатся считать на БТРах, гетманах и взяточниках» («Эхо» №6, 9–15 лютого, с. 21). У публікації присутні твердження, які ставлять під сумнів демократичні перетворення в Україні, вустами політолога Володимира Золотарьова поширюється відверто фейкова інформація про «насадження» в систему освіти спотвореної автором ідеї «українства», - зазначають експерти.

За даними моніторингу, серед публікацій у регіональних друкованих виданнях майже половину становлять інформаційні жанри — 49%; прес-релізи, звіти та інші інформаційні матеріали дорівнюють 7%. Ще 7% становлять інтерв’ю та різноманітні опитування. До аналітичних публікацій можна віднести 6% публікацій.

«Дослідження тематичного різноманіття у друкованих ЗМІ Житомирщини показало, що 40 % контенту це інформація, яка не є суспільно значущою. Газети розміщують усілякі поради, анекдоти, гороскопи, тощо. Наприклад, за тиждень моніторингового періоду суспільно-політична газета «Житомирщина» у двох числах розмістила 33 таких матеріали. Значно упав інтерес друкованих ЗМІ до тем АТО, волонтерства, добровольців – усього 4 % від загальної кількості надрукованого. Найбільш тиражний тижневик «Эхо» взагалі оминає цю тему», - зазначає експертка ІДПО Ірина Новожилова.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці минулого року нардеп від Житомира Борислав Розенблат спростовував поширену сайтом «Вести» інформацію, що його побили на корпоративі Порошенка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі