Суспільство

На Житомирщині тваринницький комплекс ТОВ «ДФУ Агро» будують за данськими технологіями

10 April 2017, 12:00

У селі Грозино, що на Житомирщині, триває будівництво сучасного тваринницького комплексу з іноземними інвестиціями ТОВ «ДФУ Агро». Нині, тут вже побудували та ввели в експлуатацію три бункери для силосу, розраховані на 9 тис. тонн зерна, кормокухню та два свинарники. Будують комплекс у відповідності до стандартів виробництва свиноферм в Данії, головний з яких - суворе дотримання біобезпеки.

«Це пріоритет для кожного свиногосподарства, яке хоче зберегти своє поголів’я та свій бізнес. На цій фермі ми запроваджуємо найпередовіші стандарти біобезпеки в Україні та світі. Стандарти виробництва у нашій компанії «ДФУ Агро», а також материнської компанії Дан-Фарм Україна постійно контролюються ветеринарами, які приїжджають з Данії та роблять звіт для наших інвесторів, спеціалістами з біобезпеки, спеціалістами з тваринництва, щоб забезпечити відповідність виробництва тут стандартам Данії», - каже представник ТОВ «ДФУ Агро», перший заступник генерального директора материнської компанії Дан-Фарм Україна Вадим Шестаков.

Аби унеможливити захворювання поголів’я, майже вся робота на фермі автоматизована, з мінімальним доступом людини до тварини. А от, перш ніж потрапити до свинарника, працівник має прийняти душ та переодягнутися у стерильний одяг. Ба навіть корм для свиней і той потрапляє у спеціальні силоси, резервуари, кварцується спеціальними лампами та лише потім потрапляє до годівниць тварин. Такі заходи безпеки начальник відділу тваринництва комплексу пояснює тим, що саме кормокухня і є серцем усієї ферми, від якої залежить здоров’я свиней.

«Тут наші резервуари з водою, насосна станція. Ось по цим трубам подається каша у сараї. В бункерах кварцується каша, щоб унеможливити потрапляння мікробів. Апарати для роздачі медикаментів, також резервуари для очищення системи. Намагаємось один раз на тиждень проводити очищення труб, щоб у подальшому у нас не було заражень», - пояснює начальник відділу тваринництва ТОВ «ДФУ Агро» Влад Ткаченко.

За роботу кормокухні відповідає оператор комплексу Артем. Чоловік розповідає: головне його завдання контролювати подачу корму та слідкувати за тим, аби не було збою в системі.

«Я перевіряю через комп’ютер чи подали на кожен клапан кашу, після замісу потрібно промити кварцові лампи. Слідкую як подаються медикаменти, за миючим засобом для промивання труб системи, за графіком годування», - розповідає працівник тваринницького комплексу ТОВ «ДФУ Агро» Артем.

Далі ідемо дивитися в яких умовах живуть свині. Всередині свинарник поділений на загони, в які автоматизовано подається вода та корм. Під спеціальною підлогою облаштована каналізація, а величезні витяжки забезпечують якісну вентиляцію, відповідно - чисте повітря в приміщенні. Загалом, на комплексі має бути 10 таких свинарників.

 «Наразі ми ввели у експлуатацію першу чергу, два свинарники. Нині тут знаходиться близько 4 тисяч голів. Всього планується п’ять черг будівництва, наприкінці будівництва плануємо ввести у експлуатацію 10 свинарників, загальна кількість поголів’я становитиме близько 24 тисяч. Коли ми повністю введемо комплекс у експлуатацію, то ми будемо одними із найбільших платників податків у районі. Ми створимо багато робочих місць, адже ми не обмежуємось лише тваринництвом, у нас є великий підрозділ будівництва, рослинництва. Ми обробляємо близько 3 тисяч гектарів землі у Коростенському та Малинському районах. Плануємо наростити земельний банк до 6 тисяч гектарів і відповідно нам потрібні люди, які будуть обробляти поля, які працюватимуть у нашому департаменті на тваринництві. Введення в експлуатацію цього комплексу буде корисним для всіх і для наших інвесторів, і для нас, для людей, які тут будуть працювати, для громади, оскільки будуть сплачуватися податки, і для нашої країни в цілому, адже це інвестиції. Ми створили сучасний промисловий об’єкт, який не соромно показати як нашим людям, так і іноземним інвесторам, які будуть на прикладі дивитися у якому стані знаходиться господарство у нашій країні», - зазначає перший заступник генерального директора материнської компанії Дан-Фарм Україна Вадим Шестаков.

Окрім цього, на території тваринницького комплексу ТОВ «ДФУ Агро» продовжують зводити допоміжні приміщення, будинок продажу, а також планують створити власний комбікормовий завод.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі