Влада

Особисті дані житомирян із біометричних паспортів не використовуватимуться у жодній базі даних, – Радько

11 April 2017, 14:07

Спеціальна постанова Кабінету міністрів України гарантує, що треті сторони не використовуватимуть особисті дані житомирян, як то електронний зразок підпису або відбитки пальців рук, і не вноситимуть їх до будь яких баз даних. Про це в ефірі програми «Тема дня» на Житомир.info розповів начальник управління Державної міграційної служби України у Житомирській області Олександр Радько.

«Одна із умов, яку ставить Євросоюз, це наявність паспортів із біометричними даними. Закордонні паспорти із біометричними даними видаються у вигляді «книжечки», але в обкладинку на останню сторінку вмонтовується чіп із безконтактним електромагнітним носієм. В цей чіп заносяться відбитки пальців рук, відцифрований підпис та відцифрований образ обличчя. І цей паспорт визнається Європейським союзом, вони поставили вимоги для безвізового режиму. Для в’їзду наших громадян вони повинні мати такий паспорт», - розповів Олександр Радько.

За словами начальника управління ДМС у Житомирській області усі дані, котрі заносяться в чіп в біометричному паспорті, знищуються одразу після виготовлення документу.

«Житомирянам не варто переживати, бо держава передбачила, що відбитки пальців можуть бути зняті тільки для використання у базах даних криміналістичного обліку. Але це зовсім інші речі. У нас згідно закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр…» є постанова Кабміну від 26 листопада 2014 року №669. Зокрема, вона так і називається: «Про затвердження порядку отримання, вилучення із єдиного державного демографічного реєстру та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи». Тобто, відбитки пальців рук використовуються тільки при виготовленні закордонного паспорту. Вони заносяться в чіп в паспорті. І далі вони знищуються. Це передбачено чинним законодавством. А за порушення законодавства може наступити відповідальність аж до кримінальної. Тому ніякої бази даних, ні в Інтерполі, ні в якихось інших правоохоронних структурах нашої держави немає. І бути не може. Законодавець це передбачив. Виготовили паспорт, внесли дані в безконтактний електронний носій і знищили. Єдине він використовується при перевірці документа. Проводиться верифікація, проводиться звірка, тобто, береться в людини відбиток пальця руки і зчитується із того чіпа. Якщо співпадають, то паспорт безумовно належить цій особі, яка його показала. Не дає можливості вкрасти особистість, не дає можливості шахраям використати паспорт цього громадянина», - запевняє Олександр Радько.

Начальник Управління ДМС переконує: кожен житомирянин може бути впевненим – зразок його електронного підпису та відбитку пальця знаходиться у єдиному екземплярі в біометричному паспорті.

Повністю програму «Тема дня» можна переглянути тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі