Місто

У Житомирській мерії розповіли, коли і як зміниться рух на майдані Соборному

12 April 2017, 14:45

Вже до кінця 2017 року на майдані Соборному в центрі Житомира зміниться організація дорожнього руху. Працювати над цим проектом у житомирському муніципалітеті почали задовго до прийняття Верховної Радою закону, який змінює правила проїзду кругових перехресть.

Заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук пояснює: якщо житомиряни звикли проїздити центральну площу міста керуючись так званим правилом правої руки, коли перевага у русі надається тому хто знаходиться праворуч, то не місцеві водії дуже часто не встигають орієнтуватись і це призводить до ДТП.

«Нерозуміння хто куди має їхати призводить до такої аварії. Тобто, іногородній водій, який не зорієнтувався, вчасно не побачив знаку, на інтуїтивному рівні діє завжди по якимсь загальноприйнятим нормам. Виключення від цих норм призводить до такої ситуації. Що наразі пропонується даним законопроектом, і в тому числі це тягне за собою зміну певних інфраструктурних рішень та що зображено на цій схемі. Це поява таких острівців на точках перетину кола та дотичних до нього вулиць. Також зміна організації дорожнього руху навколо суду. Тобто змінюється принцип: якщо раніше справа заїжджали, зліва виїжджали, то тепер буде відбуватись навпаки. Що це дає: це виключає можливості зіткнення. Якщо всі рухаються по колу і виїжджаючи із дотичної смуги, водій повинен всіх пропустити, а потім підлаштуватись, то зіткнення апріорі не може відбутись. Тобто, з кола ти можеш тільки з’їхати. І оцей острівець на перетині унеможливлює, навіть фізично здійснити поворот в іншому напрямку. Тобто, виїжджаючи із вулиці Леха Качинського, до суду ти просто не зможеш повернути. Ти маєш проїхати коло і тільки тоді туди з’їхати. Завжди виходить, що той хто їде по колу, той знаходиться лівіше, він захищений. Той хто повертає та з’їжджає з кола, він знаходиться правіше і здійснює свій маневр», - розповідає заступник мера Житомира.

Дмитро Ткачук переконаний: сама лише зміна дорожньої розмітки не дасть відчутного результату.

«Зараз закінчується виготовлення проектно-кошторисної документації. На одну з чергових сесії будемо виходити з пропозиціями виділення коштів на проведення цих будівельно-монтажних робіт. Якщо буде погодження, то, думаю, до кінця року ми абсолютно спроможні змінити організацію дорожнього руху. Як тільки будуть острівці (десь за місяць процедурно мають з’явитись знаки і табло, ці стенди про зміну організації дорожнього руху), то до кінця року абсолютно реально змінити цю інфраструктуру. Я більш ніж переконаний, що зміни у форматі нанесення розмітки такого ефекту однозначно не дадуть. Тому що, нажаль, доводиться констатувати, що є в нас проблеми з ментальністю і дотриманням усіх правил. Я неодноразово сам бачив як водії маршруток і таксисти (це такі категорії ризику) пробують перелаштуватись, обігнати всіх по забороненій ділянці, стати першим, щоб швидше проїхати. Це для них святе. Тому жорсткі такі правила і фізичні обмежувачі покликані більш дисциплінувати і організувати дорожній рух на даному колі і зробити його більш класичним та звичним», - вважає Дмитро Ткачук.

Втім, закон ще не вступив в дію і поки водіям далі слід проїжджати кругове перехрест на майдані Соборному керуючись старими правилами дорожнього руху. У міській раді обіцяють заздалегідь проінформувати про зміни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі