Влада

Як врятувати Житомирське ТТУ від «тарифної прірви»: ініціатива нардепа

14 April 2017, 13:57

Екологічність, зручність та, що найголовніше, значно дешевша ціна проїзду. Саме такими критеріями керується більшість житомирян під час вибору громадського транспорту. Хоч тролейбусні та трамвайні маршрути не завжди повністю покривають потреби громадян, однак більшість опитаних житомирян готові пересісти на комунальний електротранспорт.

«На сьогоднішній день користуюсь тролейбусами. Тому що в ньому зручніше їхати, так як маршрутні таксі переповнені», - розповідає житомирянка Валентина.

«Я вам хочу сказати, що від таких маршруток, як наші (нехай вони на мене не ображаються), від них усіх потрібно відмовитись. Тому що я сама водій. По-перше, велика претензія до них: дуже часто порушують правила. І я навіть очі заплющую, коли їду. Бо я бачу, що він порушує, і знаю, чим це може закінчитись. Тоді мені буває страшно», - каже житомирянка Ірина.

Проте, говорити про розширення рухомого складу Житомирського ТТУ поки важко. З 1 січня цього року перестали діяти пільгові тарифи на електроенергію для міського електротранспорту. За словами заступника міського голови Житомира Дмитра Ткачука, це рішення може поступово знищити галузь.

«Тепер виходить так, що підприємство міського електротранспорту, і це стосується не лише Житомирського ТТУ, а всіх, сплачують повний тариф для юридичних осіб. Першим кроком держава формально зняла із себе зобов’язання по компенсації пільгового перевезення, навантаживши ТТУ, а тепер зняла із нього пільгу. По пільговиках ніхто не компенсує, по електроенергії ТТУ сплачує абсолютно повний тариф. І на сьогоднішній момент ми маємо ту парадоксальну ситуацію, коли їздити на дизельному паливі є набагато економічно обґрунтованішим, ніж їздити сьогодні в електротранспорті. Ніяких стимулювань розвитку галузі абсолютно сьогодні немає, підприємства, мало того, що в мінусах, так ще й цю галузь свідомо продовжують загинати», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Щоб цього не допустити, треба оновлювати законодавство, – переконаний народний депутат від Житомира Борислав Розенблат. Він запропонував внести зміни до Закону України про міський електричний транспорт та звернувся до своїх колег з проханням підтримати їх під час голосування.

«Ми вислухали цю проблему, про яку нам доповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Дуже схвально відгукнулись мої колеги. Законопроект зареєстрований, зараз пройдуть комітетські слухання. Я думаю, що він буде винесений в зал», - каже народний депутат України Борислав Розенблат.

Якщо цю ініціативу не підтримати, українці, в тому числі житомиряни, можуть залишитися без дешевого і екологічного транспорту, – додає нардеп. Нагадаємо, Житомирське трамвайно-тролейбусне управління за рік перевозить 45 мільйонів пасажирів. Проте міський електротранспорт не є прибутковим, бо 65% його користувачів – пільговики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі