Місто

Сергій Сухомлин розповів, скільки може коштувати для Житомира будівництво нових трамвайних ліній

18 April 2017, 16:10

Житомирська влада планує забезпечити усі мікрорайони міста комунальним транспортом. Про це під час прес-конференції 18 квітня повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. За словами мера вже у цьому році муніципалітет планує закупити щонайменше два десятки автобусів.

«На цей рік, то що ми обговорювали з депутатами і є підтримка в депутатських комісіях, на цей рік ми плануємо закупити щонайменше двадцять автобусів з низькою підлогою. З умовою, щоб на січень-лютий місяць була ще одна поставка ще двадцяти. Сорок автобусів нам дозволить забезпечити зв'язок з усіма мікрорайонами міста, у яких немає доступу до комунального транспорту. Таким чином ті категорії населення і ті житомиряни, які мають пільги на проїзд, отримають доступ до комунальному і ми знімемо напругу в частині пільгових перевезень», - розповідає міський голова.

Окрім купівлі комунальних автобусів мерія веде перемовини і щодо постачання електробусів, котрі поповнять автопарк Житомирського ТТУ. Мер міста переконує: попри доволі високу ціну на такий транспорт, він дозволить підприємству заощадити в майбутньому.

«У плані економічності - абсолютно інші двигуни, інші потужності і витрата електроенергії набагато менше. Він споживає фактично в два рази менше електроенергії, ніж тролейбуси. Це перший момент. Другий момент: зарядка електробусів може відбуватися в нічний час. За іншим тарифом, за нічним тарифом. У будь-якому випадку собівартість кілометра в перерахунку на електроенергію у електробусів значно нижче, ніж навіть у тролейбусів. Не кажучи вже про дизельні автобуси», - каже міський голова.

Будівництво нових трамвайних ліній чи хоча б реконструкцію існуючого маршруту мер коментує доволі стримано. Сергій Сухомлин каже: вартість такого проекту - десятки мільйонів доларів.

«Найдешевша ціна, яку ми знайшли в Україні - це Дніпропетровський проект, Дніпропетровська компанія, яка займається цими роботами. Це оцінюється приблизно в 750 тисяч доларів за кілометр. У нас близько 17 кілометрів. Туди-назад - 17 кілометрів. Порахуйте, помножте - це приблизно 12-13 мільйонів доларів нам необхідно на проект переукладання цієї трамвайної лінії. Плюс вартість самих трамваїв. І цей проект виходить вартістю мінімум 20 мільйонів доларів. Ми розуміємо, що в найближчі роки ми їх не знайдемо. Набагато дешевше, може я говорю непопулярні речі, але набагато дешевше провести якісний ремонт цієї дороги і запустити нові сучасні тролейбуси з низькою підлогою, або електробуси по цьому маршруту. Це набагато дешевше, економічно більш правильно. Я не кажу, що потрібно знімати повністю маршрут, але необхідно розглядати і такий варіант розвитку подій. Але це можна робити тільки після того, коли ми обновимо комунальний транспорт. Тому що зараз говорити про цей проект - неправильно. Люди сприймуть, що ми хочемо просто закрити трамвайну лінію. А людям треба дати можливість порівняти», - запевнив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі