Влада

Голова ОТГ пояснила, чому треба ліквідувати школу, проти закриття якої люди протестували на трасі в Житомирській області

18 April 2017, 16:30

Загальноосвітню школу у селі Корчак Житомирського району вирішили ліквідувати з 1 вересня 2017 року через малокомплектність і неефективне викорситання коштів на її роботу.

Про це 18 квітня під час брифінгу з питань ситуації у Корчацькій загальноосвітній школі повідомила голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька.

«Наш обов’язок і завдання – навчитися економно та раціонально використовувати кошти, які нам поки що дає держава і які заробляємо ми самі. Тому, на мою думку і на думку депутатів, бачачи видатки Корчацької школи, її треба ліквідувати. На одного учня витрачається 42,4 тис. грн. (при 17,7 тис. грн. у Тетерівській ЗОШ, – ред.). Це досить велика сума і, яка б не була багатою громада, це трошки дорого. Тому нас і наші обов’язки, і всі ті повноваження, які ми на себе прийняли об’єднуючись, спонукали до отакого рішення (12 квітня сесія Тетерівської сільської ради прийняла рішення про закриття Корчацької школи з метою удосконалення та укомплектування мережі навчальних закладів та економного й раціонального використання бюджетних коштів, – ред.). Ми мусили це зробити. Рано чи пізно все одно це мало б статися. Тим паче, що цього року нам держава виділила субвенцію на освіту – це 5,8 млн грн, із яких для Корчацької школи, тобто для педагогів на зарплату, пішло 1,3 млн грн. Решта грошей, які йдуть на потребу енергоносіїв, технічного персоналу та інші потреби школи, – це 557 тис. грн, які виділила зі свого бюджету сільська рада. Тобто вона (школа) доволі дорого обходиться для нашої територіальної громади. І ще хочу одне зауважить, що чотири класи із дев’яти, які існують, є класами, тобто у першому класі – 6 учнів, у другому класі – 7 учнів, в сьомому і восьмому – там по п’ять учнів. Решта класів – це 3-4 учнів. І нинішній 9-й клас, який випускається, – це всього лиш 2 учня», – пояснила Ільницька.

Загалом у Корчацькій ЗОШ наразі навчаються 40 учнів. Надалі за вибором їх підвозитимуть новим шкільним автобусом до Денишівської або Тетерівської ЗОШ.

«Яке рішення було прийнято? Громада у співпраці з державним бюджетом за пропорцією 30/70 купила шкільний автобус – і буде організовано підвіз дітей на їх вибір або в Тетерівську школи, або в Дениші. Більше того, громада готова цього року придбати ще один автобус», – зазначив заступник голови Житомисркьої облдержадміністрації Ярослав Лагута.

Він також повідомив, що 20 квітня представники влади мають намір провести для батьків учнів Корчацької ЗОШ день відкритих дверей у Тетерівській і Денишівській школах.

«Післязавтра біля Корчацької школи буде стояти шкільний автобус для того, щоб батькам організувати день відкритих дверей до цих шкіл. Вони спочатку поїдуть в одну школу, потім – в іншу. Подивляться все на місцях, поспілкуються з учителями, позадають свої питання для того, щоб прийняти зважене рішення, в яку із цих шкіл з 1 вересня наступного навчального року буде відвідувати їхня дитина», – анонсував Лагута.

Разом з тим у Корчацькій загальноосвітній школі наразі працюють 16 учителів. Чотири з них викладають по декілька предметів, а решта є пенсіонерами. Керівництво Тетерівської ОТГ обіцяє працевлаштувати всіх педагогічних працівників до інших шкіл громади.

«Їм буде запропонована робота у двох інших школах – Тетерівській або Денишівській. Звісно, може виникнути питання, по людях пенсійного віку. Але це вже буде врегульовуватися на місцях», – уточнив начальник інвестиційно-економічного сектору з повноваженнями заступника голова Тетерівської ОТГ Анатолій Волинець.

Як надалі використовуватимуться приміщення Корчацької ЗОШ, вирішать, провівши відповідний конкурс.

«Буде оголошений конкурс на використання цього об’єкту: будемо дивитися, в яких позиціях можна розглядати цей об’єкт – економічний або, може, це буде соціальний напрямок. Це приміщення не має пропасти – воно має бути використане з користю для громади і приносити їй прибуток або надавати такі послуги, в яких жителі громади були би зацікавлені», – додав Волинець.

Голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька також розповіла, що одна з общин Польщі пропонувала створити на базі цього приміщення приватну християнську школу. Проте на батьківських зборах жителі Корчака цю пропозицію відхилили.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня через незгоду із рішенням сесії сільради Тетерівської ОТГ щодо закриття школи у селі Корчаку місцеві жителі частково обмежили рух транспорту на трасі Житомир–Чернівці. Акція тривала близько півтори години.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі