Місто

У Житомирі хочуть замінити ще майже 9 тисяч світильників на світлодіодні, мер провів переговори з польською делегацією

19 April 2017, 14:31

У Житомирі збираються замінити 8600 світильників на світлодіодні. Аби повністю оновити вуличне освітлення в місті, треба близько 30 млн грн. Наразі міська рада веде переговори з кільками вітчизняними та закордонними компаніями щодо придбання нових світильників на виплат терміном на три-чотири роки. Зокрема 19 квітня мер Житомира Сергій Сухомлин провів зустріч із делегацією польської фірми «LUG Light Factory».

Про це у коментарі Житомир.info розповів сам Сергій Сухомлин.

«У Житомирі залишається ще 8600 світильників, при заміні яких місто повністю перейде на світлодіодне вуличне освітлення. Середня вартість такого світильника потужністю 20 Вт – 1300-1400 грн, на 80-120 Вт – порядку кількох тисяч гривень. Загалом, на заміну вуличного освітлення місту треба ще близько 30 млн грн. Ця сума за нинішнього курсу (долара) дозволяє нам повністю перевести місто на світлодіодне освітлення і, якщо нам це вдасться, то ми будемо першим місто в Європі, яке це зробить. Разово виділити з бюджету таку суму у нас немає такої можливості, а економія, що була при реалізації цього проекту, достатньо суттєва для міського бюджету. Тому ми ведемо переговори не лише з польською компанією (LUG Light Factory, – ред.), а ще з двома вітчизняними виробниками щодо можливої розстрочки на таку кількість світильників, аби разово реалізувати проект, а потім упродовж трьох-чотирьох років розраховуватися з цими компаніями за ним і водночас економити кошти на обсягах спожитої електроенергії для освітлення міста. Польська делегація представляла завод, який постачав нам світильники, що встановлені по вулиці Київській. Якраз сьогодні був перший раунд переговорів і у травні я відвідуватиму їхнє підприємство, тоді ми будемо домовлятися про цей проект. Але знову ж, учора до нас приїжджала делегація з Одеси від великого заводу-виробника і вони теж готові розглянути фінансування цього проекту з розстрочкою на три роки», – пояснив міський голова.

Розглянувши пропозиції від різних вітчизняних і зарубіжних компаній-виробників, мерія має намір оголосити міжнародний тендер.

Разом із тим, за словами міського голови, торік на центральних вулицях міста Житомира було замінено близько 5200 світильників на світлодіодні.

«В основному за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку ми замінили освітлення на центральних вулицях міста Житомира. Також із міського бюджету було виділено рекордну суму за всі роки – це близько 18 млн грн – на заміну світлодіодного освітлення по вулицях і провулках, установку нових світильників, заміну освітлення на внутрішньобудинкових територіях. Загалом на світлодіодні було замінено близько 5200 світильників. Зважаючи на те, що з 1 січня була скасована пільга на тарифи по міському освітленню, це все дає нам можливість значно економити кошти міського бюджету», – уточнив Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, на початку листопада 2016 року мер Житомира Сергій Сухомлин дав виїзну прес-конференцію на вулиці Романа Шухевича, під час якої розповів про те, якими темпами просуваються роботи по освітленню вулиць і провулків Житомира. До кінця 2016 року в Житомирі планували замінити 1823 ліхтарі із лампами розжарювання на світлодіодні на 220 вулицях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі