Місто

З нагоди роковин аварії на ЧАЕС у Житомирській обласній лікарні з троянд і сакур висадили алею пам’яті

25 April 2017, 15:58

Напередодні роковин Чорнобильської катастрофи на території Житомирської обласної лікарні громадські організації, представники влади та ліквідатори аварії на ЧАЕС висаджують алею пам’яті з 31 троянди та 8 сакур.

«Потрібно посадити, щоб була пам’ять після нас», - каже ліквідатор аварії на ЧАЕС Петро Павлович.

«Цьогоріч був на обстеженні, робив безкоштовне МРТ, ми часто сюди звертаємось і хай нам тут буде пам’ять, і пам’ять нашим внукам», - зазначає ліквідатор аварії на ЧАЕС Микола Мельник.

«Проходячи повз алеї, ми будемо згадувати про вас, що ви нам дали можливість зараз жити спокійно», - говорить головний лікар обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського Богдан Леськів.

«Пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя та здоров’я. Ми дякуємо медичним працівникам, які за межею неможливого, навіть за відсутності потрібних медикаментів, роблять усе можливе, щоб ми могли бути дідусями, бабусями, батьками, щоб онуки раділи тому, що ми іще живі», - додає голова Житомирської обласної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Леонід Антонюк.

Висадивши алею, учасники заходу рушили до спеціалізованого відділення лікарні, де нині проходить лікування близько 40 «чорнобильців». Медики запевняють: окрім комфортних умов, безкоштовного обстеження, пацієнтів відділення іще частково забезпечують безкоштовними ліками. 

«Від часу відкриття у нас всі 40 ліжок постійно зайняті, одні звільняються, виписуються хворі, на наступний же день у нас запланований наступний хворий. Маємо можливість більшу частину медикаментів забезпечувати за рахунок обласного бюджету. Також, додаткове харчування для «чорнобильців», ліквідаторів. Відкриті і працюють на сьогоднішній день безкоштовне МРТ, комп’ютерний томограф, ми відремонтували ангіограф. До того ж ендоскопічне обладнання, яке дозволяє теж безкоштовно обстежувати наших хворих і зараз по гранту японського уряду ми отримали, вже є на складі, нова відеостійка, яка дозволить проходити всі ендоскопічні обстеження», - розповідає заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського Микола Суслик.

Однак і це ще не все, зауважує голова обласної ради Володимир Ширма.

«Сьогодні ліквідатори досягають певного віку, де потребують лікування серцево-судинних захворювань. Тому, на останній сесії, яка відбулася, ми виділили близько 7 млн грн і ми маємо відкрити інфарктне відділення. Зараз уже ідуть ремонтні роботи до завершення і десь у серпні місяці ми маємо відкрити інфарктне відділення», - повідомив голова облради.

Наостанок меценатів, які допомагають «чорнобильцям», та деяких ліквідаторів аварії на ЧАЕС відзначили нагородами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі