Суспільство

На полігоні під Житомиром десантники мали нагоду оцінити нові зразки зброї українського заводу

25 April 2017, 16:20

На полігоні під Житомиром 25 квітня провели публічну демонстрацію нових зразків озброєння.

Міномети, реактивні гранатомети, кулемети, автомати, снайперські рушниці на розсуд військових представив завод «Маяк».

«Тут представлена продукція, яку випускає завод «Маяк». Продукція двох видів. Перша - та, яка стоїть на озброєнні і використовується в наших військах і силових структурах, і друга - продукція перспективна, яка буде освоєна і запущена в серію в цьому році. До останньої гайки все виготовлено в Україні на заводі «Маяк» та його філіях. У нас ще 2 філії є. Одна - на Волині, друга - в Радомишлі на Житомирщині. Якщо не встигаємо, коли є великі замовлення, то по кооперації наші ж заводи українські. Ми закінчили всю лінійку кулеметів калібру 7,62. Це танковий кулемет, це піхотний кулемет і кулемет для бронетехніки. Це наші міномети калібру 60 мм і 120 мм. Це наші снайперські гвинтівки калібру 12,7 мм і калібру 7,62. Це те, що вже сьогодні використовується, у військах воно є», - зазначив генеральний директор ПАТ «Завод «Маяк» Олександр Перегудов.

На полігоні представили міномети 120 мм та 60 мм та розповіли про їх особливості. Серед переваг – зручність, точність прицілювання і менша вага.

«Міномет М-120 «Молот» розроблений у 2015 році в травні місяці і вкінці року ми поставили його на експлуатацію. Було замовлення Міністерства оборони на велику партію. Ми виготовили, і вони успішно проходять експлуатацію у військах. Коли ми отримали завдання розробити 120 мм міномет, ми врахували кращі зразки мінометів - це ізраїльський, фінський, сербський і російський. Ми врахували недоліки всіх зарубіжних мінометів і створили наш український міномет. Наш виявився за такими параметрами як вага, точність і дальність одним з кращих в світі. Виготовлений зі всіх вітчизняних матеріалів, ніяких ні матеріалів, ні комплектуючих закордонних тут немає», - розповів головний інженер ПАТ «Завод «Маяк» Валерій Синіцин.

Ознайомитися з перспективними зразками озброєння мали можливість командири десантно-штурмових рот ЗСУ.

«Мої враження з того, що я побачив - позитивні. Перший момент - це робота міномету 60 мм. Цікава ідея роботи без двоноги. По-перше, це зменшує розрахунок міномету, тобто 2 чоловіки для роботи з таким мінометом - це вже забагато, 1 чоловік зможе працювати, ну і мобільність його. Тобто якщо треба швидко відпрацювати і змінити вогневу позицію, не розставляючи двоноги, підготувавши міну. З десяток випустив і змінив вогневу позицію, навіть противник засікти не зможе точку, з якої працював даний міномет. Він беззвучний, наскільки я бачу, і навіть візуально його буде важко помітити, оскільки навіть жиму зі ствола дуже мало випускає. Це озброєння має використовуватися зараз в АТО. Якщо вводити у життя ці розробки, то збройні сили на крок вперед приблизяться до перемоги», - зазначив військовослужбовець 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Вадим Блінков.

Фоторепортаж з полігону дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі