Влада

Житомир став 21-м містом, у якому відзначили рік Японії в Україні висаджуванням алеї сакур

25 April 2017, 21:00

У рамках святкувань року Японії в Україні у 20 містах країни висаджують сакури. Житомир хоч і не увійшов до цього переліку, однак не залишивсь осторонь. На єдиній пішохідній вулиці Михайлівській 25 квітня разом із житомирянами, владою міста та області Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі та Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко урочисто висадили 11 японських сакур.

Житомиряни дякують Геннадію Зубку, який придбав і подарував місту дерева, та кажуть: таке сусідство лип і символу японської культури – сакури – їм до вподоби.

«Я за те, щоб місто розквітало, виходило за межі України, щоб знали, що є класне місто Житомир», – каже Ірина.

«Сакура буде прикрашати нашу вулицю», – тішиться Валентина.

«Вона розквітає фіолетовим кольором, з’являється багато квіток. Уявляю, як я іду і показую дітям, як усе гарно», – мріє Микола.

На думку чиновників, така культурна співпраця із Японією стане неабияким поштовхом у подальшому економічному діалозі між країнами. Зокрема, японці вже фінансують багато проектів в Україні: постачають медобладнання, допомагають чорнобильцям та підтримують постраждалі від бойових дій на східні регіони країни.

«Ми презентуємо Житомир японському уряду, японському посольству для того, щоб показати перспективи розвитку міста і долучитися до співпраці. Одна із точок дотику – висаджування сакур на центральній вулиці міста. На жаль, місто Житомир не потрапило в загальну кількість міст, які долучаються до святкування року Яполнії в Україні. Але ми сьогодні цю помилку разом із послом виправляємо і долучаємо місто Житомир до 20 інших міст, які впроваджуються по цій програмі», – говорить Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

«Я радий бачити майбутнє України – молодь. Я думаю, що люди, присутні тут, будуть пам’ятати такі дружні відносини з Японією на майбутнє. Особливо, коли вони дивитимуться на сакуру, яка розцвітає навесні. Житомир дуже близько розташований до Києва, тому сподіваюсь, що не тільки мер міста, а і люди будуть раді інвестиціям з Японії, які приходять в Україну. Я думаю. що всі реформи, які впроваджуються в Україні будуть рухатися у відповідному напрямку», – зазначає Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Сумі Шігекі.

«Ці сакури – приклад того, як може відроджуватися вулиця та Житомир. Через такі контакти, культурні контакти Японія вже інвестує в Житомир. Вони інвестують в здоров’я наших людей: медичне обладнання, допомога по Чорнобильській програмі. Японія інвестує в дітей, в освітні програми і ми за це дуже вдячні. А от зв’язки з японськими інвесторами – це вже наша відповідальність, влади і бізнесу міста Житомира», – додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Хотів би подякувати послу за його особистий внесок за його співпрацю між нашими країнами по його допомозі не лише Житомирській області, не тільки західним областям, а і східним: Донецька, Луганська, які три роки поспіль отримують гуманітарну допомогу у вигляді медичного обладнання, по освітнім закладам, по енергоефективності. Для нас дуже важливо, щоб великі японські проекти приходили в Україну, долучалися до впровадження аеропортів, інфраструктурних мостів. Я вважаю, що особистий внесок Шігекі Сумі допоміг у співпраці України та Японії. Хотілося, щоб безпосередньо і місто Житомир, і Житомирська область активно долучилась до співпраці», – каже Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, 11 дерев сакури висотою 3 метри напередодні знаходилися на території комунального підприємства «Зеленбуд». За словами мера Сергія Сухомлина, дерева, котрі збираються висадити на Михайлівській, це подарунок Житомиру від посольства Японії в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі