Влада

Посол США розповідала учасникам конференції UMPP про фейкові новини та нові правила журналістики

28 April 2017, 17:09

27 квітня у Києві відбулася медіа-конференція з нагоди 15-річчя Програми партнерства у галузі мас-медіа в Україні (UMPP).

З 2002 року 48 українських ЗМІ та 29 ЗМІ Сполучених Штатів Америки стали учасниками програми, 308 журналістів з України відвідали США та ознайомилися з роботою американських ЗМІ, 150 американських медійників були з візитами у своїх партнерів в Україні. 34 міста з 25 регіонів України прийняли участь в програмі. У 2015 році завдяки UMPP журналісти Житомир.info відвідали телеканал WSIL (штат Іллінойс), а представники телеканалу побували в Житомирі

На завершення конференції перед учасниками виступила Почесний посол США в Україні Марі Йованович, які говорила про гібридну війну, дезінформацію та нові правила в журналістиці:

Зараз стільки розмов про дезінформацію, тому, звичайно, довіра до засобів масової інформації драматично впала і це зрозуміло. Тим важливішою стає та робота, яку ми робимо. Серед тих ЗМІ, новинам яких найбільше довіряють, є публічні, громадські мовники, тому ми дуже пишаємося тим, що надаємо підтримку Україні у розвитку громадського мовлення. Мабуть, пересічний українець, чиясь бабуся, подруга, які не слідкують щоденно за політичними подіями, можуть і не розуміти, як саме відбуваються зміни, які є критично важливі моменти, зусилля для цих змін, і це природно, тому що і в Сполучених Штатах ситуація приблизно така сама. Ви, як журналісти, були дуже часто каталізаторами тих змін, які зараз відбуваються в Україні. І тепер ваша аудиторія справді чекає від вас і дивиться на вас, щоби зрозуміти, як вони повинні реагувати на ті чи інші кроки, на ті чи інші зміни, чи повинні вони їх підтримувати, чи ні, чи повинні вони брати в них участь, чи ні.

Ми вважаємо, що подальший рух України до успішності реформ – це її найкращий захист, це найкращий спосіб захистити її суверенітет, найкращий спосіб захиститися від зовнішніх загроз, таких, як російська агресія. Проте, це нелегко, чимало викликів, чимало проблем, і однією з найбільших проблем є поширення дезінформації. Тому дуже важливо, щоб Україна мала засоби масової інформації, які користуються довірою, щоб вони могли вести боротьбу проти цієї дезінформації, яка перетворена на зворотну з тим, щоби підірвати той шлях реформ і демократичних перетворень, який українці собі обрали.

Гібридна війна – це комбінація дуже різних інструментів, дуже різної зброї, і не завжди можна розрізнити, що є що. Я не завжди можу розрізнити що є що. І тому справді нелегко зрозуміти, що використовується, тому що використовується це все гнучко, це все в стані постійних змін знаходиться. Тут, звичайно, є економічний тиск, тут військових тиск, тут і інформаційний тиск, саме те, що ми називаємо перетворенням інформації на зброю з метою маніпулювати громадською думкою таким чином, щоб люди навіть не розуміли, як їх самих, їхню думку використовують проти певних цілей. Україна опинилася на передньому краї цієї війни, і українські журналісти зараз також виконують роль авангарду боротьби проти брехливих новин, проти дезінформації...

Спиратися на факти, бути об’єктивним – це є ключові елементи успішних медіа. Журналісти повинні повідомляти факти, вони повинні опиратися спробам чиїмсь зі сторони купити їхні репортажі. І це є фундаментальні засади журналістики. Але є й дещо новітнє в цих правилах. Ми звикли до того, щоб бути об’єктивним, треба висвітлити усі сторони, усі точки зору щодо того чи іншого питання. Але зараз ситуація складається так, що одна з точок зору дуже легко може виявитися повністю сфабрикованою, яка не має під собою жодних підстав, за якою не стоїть ніяка група населення, за якою не стоїть ніяка реальна інституція, за якимись веб-сайтами, які поширюють цю точку зору. І розібратися буває дуже нелегко. Не тільки журналістам, але й нам, наприклад, людям, які працюють на свій уряд. Тому на вас покладається також завдання розібратися, чи це є справжня, не фейкова точка зору.

Скажу те, що ви, напевне, вже знаєте: не попадайтеся у пастку того, що щоб бути об’єктивним, вам треба обов’язково висвітлити обидві точки зору на те чи інше питання, навіть якщо одна з цих точок зору є абсолютно точно сфабрикованою і можна відразу побачити, що там нічого, крім брехні немає. Сьогодні мабуть бути журналістом набагато важче, чим раніше, не зважаючи на те, що є стільки джерел інформації, а може якраз через те, що існує стільки джерел інформації. І ось де ми бачимо підвищення значення вашої професії, адже уявіть собі, якщо в цій новій ситуації навіть людям таким, як ви і я часом нелегко розібратися що є справжньою точкою зору, а що є сфабрикованою, то уявіть собі людей, які є менш досвідченими в цій галузі, звичайні люди. Їм треба викласти і чітко показати де справжня інформація, де факти, де дезінформація, де пропаганда. Тому що без цього навіть люди достатньо освічені, які приймають рішення, загубляться, не зможуть прийняти цих правильних рішень.

Хочу ще раз вам подякувати. В Україні за три роки сталися колосальні зміни, багато з цих змін не відбулося, напевне, без таких людей, як ви. Знаю, що це було не легко, і буде не легко, але сподіваюся, що той досвід, який ви здобуваєте і сьогодні на цій конференції, і під час вашої співпраці з американськими партнерами роблять вашу роботу хоча б трошки легшою.

Фото з соцмерж учасників медіа-конференції

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі