Політика

Нардеп від Житомирщини Арешонков: За 31 рік подвиг чорнобильців практично знівельовано

3 May 2017, 09:57

У Чорнобильській асоціації народних депутатів України (ЧАНДУ), співголовою якої є народний депутат України Володимир Арешонков, визнають, що на тлі нових викликів, які постали перед Україною, тема Чорнобиля втратила актуальність і гостроту. При цьому маємо два мільйони чорнобильців, і сьогодні, як ніколи вони потребують державної підтримки і допомоги.

Водночас в асоціації вважають, що в країні розплодилося надто багато громадських чорнобильських організацій, і це потребує серйозної ревізії, як і самі списки учасників. Не все добре і в правовій сфері. За постчорнобильські роки було ухвалено багато правових актів, але в багатьох випадках вони взаємовиключні та популістські.

«Законодавство потрібно проаналізувати, зробити ревізію... Лише рік чи два після ухвалення основний чорнобильський закон виконувався в повному обсязі. А далі: звужувались пільги і соцгарантії, зменшувалось фінансування. У березні минулого року було ухвалено важливий з точки зору відновлення соціальної справедливості щодо чорнобильців законопроект 2093, співавтором якого я є. Але через ветування він не став чинним. Всім нам потрібно зрозуміти, що чужого горя не буває, і ті, хто врятував світ від масштабної ядерної катастрофи, заслуговують не лише статусу героїв, а й гідного життя та шанобливого ставлення. Пам’ять коротка в суспільства, бо за 31 рік подвиг чорнобильців практично знівельовано», - розповів Володимир Арешонков.

Проте парламенту цьогоріч вдалося зробити деякі кроки щодо соціального захисту чорнобильців, і асоціація народних депутатів та ГО «Союз Чорнобиль Україна», об’єднавши зусилля, планують наступні дії, аби не дозволити державі й суспільству відвернутись від чорнобильців.

Запропонованими до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», змінами скасовується необхідність встановлювати причинний зв’язок смерті з Чорнобильською катастрофою виключно у випадку набуття права дружинами/чоловіками померлих осіб з інвалідністю, із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1), на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Прийняття законопроекту потягне додаткові витрати з Державного бюджету України, потреба становитиме понад 174 млн грн на рік. Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проектом (№ 5297), прийнятим у першому читанні, передбачено виплату щорічної допомоги на оздоровлення громадянам, які постраждали наслідок Чорнобильської катастрофи, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 1, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, громадянам, які брали участь у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 2 або 3, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році.

Важливим кроком у плані екологічному є завершення будівництва споруди нового безпечного конфайнменту, яким 29 листопада 2016 року накрито об'єкт «Укриття» над 4-м зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС, що є вирішальним кроком перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Також нардеп Арешонков зареєстрував законопроект, яким пропонує врегулювати проблему безкоштовного дитячого харчування чорнобильців-пільговиків.

Слід зауважити, що асоціація нардепів спільно з Міненергетики та вугільної промисловості України організували та провели ряд заходів до 31 річниці катастрофи, серед яких нагородження ліквідаторів цінними подарунками Верховної Ради України. А 27 квітня на засіданні Президії ЧАНДУ за участі фахівців з ядерної енергетики, громадських організацій чорнобильців, підписано договори про співпрацю та намічено плани щодо продовження роботи над Державною Стратегією подолання наслідків чорнобильської катастрофи.

Прес-служба народного депутата України Володимира Арешонкова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі