Політика

Як за 2,5 роки змінилися електоральні симпатії житомирян: опитування про вибори до Верховної Ради

4 May 2017, 12:55

Третє всеукраїнське муніципальне опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту, показало зміни електоральних симпатій житомирян, яві відбулися після останніх виборів до Верховної Ради.

«Опитування було проведено у 22 обласних центрах України, які не перебувають під контролем російських або проросійських сил, а також в містах Маріуполь та Сєвєродонецьк на Донбасі. Дослідження базується на вибірці з більш ніж 19 000 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 67,2%. Опитування було профінансовано Урядом Канади», - зазначається на сайті «Рейтингу».

На запитання «Якби вибори до Верховної Ради України відбулися цієї неділя, як би ви проголосували?» третина житомирян (31%) відповіли, що взагалі б не голосували, 25% вибрали варіант «важко відповісти». З тих, хто визначився, найбільше прихильників ВО «Батьківщина» - 8%, по 5% в Об’єднання «Самопоміч» та Радикальної партії Ляшка, по 4% - БПП «Солідарність» та Опозиційний блок, по 3% - ВО «Свобода» та партія «За життя» (лідер – нардеп Вадим Рабінович).

Якби ті, хто має намір голосувати, прийшли на виборчі дільниці у найближчу неділю, то 5% бар’єр для проходження у парламент подолали б у Житомирі ці ж п’ять партій: «Батьківщина» (12%), «Самопоміч» (7%), Радикальна партія (7%), Опозиційний блок (6%) та БПП (6%).

Нагадаємо, на позачергових парламентських виборах 28 жовтня 2014 року житомиряни (округ №62) віддали більше 5% голосів за п’ять наступних партій: Народний фронт – 25,93%; Блок Петра Порошенка – 21,94%; Самопоміч – 15,22%; Радикальна партія Олега Ляшка – 6,2%; ВО «Свобода» - 6,16%. В обласному центрі явка виборців становила 56,12%.

Як повідомляв Житомир.info, третє всеукраїнське муніципальне опитування показало, що за рік жителі Житомира відчули позитивні зміни в комунальній та гуманітарній сфері, а рівень задоволення мером та міською владою покращився. Менше 10% житомирян їздять в країни СНД та на курорти за кордон, трохи більше відвідують Європу та більше 50% їздили в інші регіони України. У Житомирі та Вінниці найбільше тих, хто вважає «відмінним» рівень можливості висловлювати свої думки – 20% та 21%, відповідно, 25% опитуваних житомирян поставили «відмінно» можливості вільно пересуватися усіма частинами та районами міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі