Суспільство

До селища під Житомиром збираються привезти БТР, прикрашений петриківським розписом і дитячими малюнками

5 May 2017, 11:38

Учні Житомирського вищого професійного училища сервісу і дизайну, Новогуйвинської та Озерненської гімназій, а також діти військових долучились до декорування БТРу, який наразі відновлюють бійці ремонтного батальйону. Прикрашену петриківським розписом, дитячими малюнками та штучками маками бойову машину представлять уранці 9 травня біля монументу «Танк» у селищі Новогуйвинському, що під Житомиром.

Про це журналісту Житомир.info розповіла ініціатор акції, депутат Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва.

«Таким чином ми вирішили провести паралель між подіями 1945 року, коли воювали діди, і актуальними подіями на сході України, коли воюють онуки-правнуки, а також висловити позицію сучасних дітей – учнів Новогуйвинської та Озерненської гімназій – щодо їхнього ставлення до цього. Звісно, вони хочуть рости і навчатись у мирній державі, щоб гідність і свобода збереглись, але не такою ціною, як доводиться виборювати їх зараз. Задум іще такий, що демілітаризована військова техніка має перетворюватись на арт-об’єкти. Акриловими фарбами цей БТР розписували троє учениць Житомирського вищого професійного училище сервісу і дизайну, які навчаються на декораторів. Якось виникла у нас ідея, аби машину прикрашав саме петриківський розпис. Розмалювали ми його за один день 4 травня, хоча навіть за кілька годин – розпочали після 16:00 і десь о 20:00 завершили. У процесі до нас також долучились діти військових. Взагалі, ми намагались не зафарбовувати БТР повністю, а залишити сліди від обстрілів, тобто поєднати знаки війни і миру», – пояснила Тетяна Парфентієва.

Перетворення понівеченого у боях БТРу на арт-об’єкт мало стати спільною творчою працею ініціаторів акції та старшокласників із Озерного та Новгуйвинського. Але транспортування машини за межі ремонтного батальйону передбачало би її подальшу охорону біля монументу «Танк», чого бійці рембату не змогли забезпечити через зайнятість у відновленні іншої техніки. Тому діти долучились до декорування БТРу дещо в інший спосіб.

«Зараз у навчальних закладах триває конкурс малюнків на мирну тематику, які потім будуть приєднані до БТРу. Також діти виготовляють штучні маки з тканини та паперу. Долучились до цієї роботи в основному старшокласники Озерненської та Новогуйвинської гімназій. Частину малюнків вони також подарують бібліотеці рембату разом із книжками для військових», – уточнила Парфентієва.

Після презентації БТР знову повернуть до ремонтного батальйону, де військові продовжать його відновлювати, аби згодом повернути на передову.

«Далі БТР зберігатиметься у рембаті. Зараз військові його лише частково відновили та замовили запчастини, які надійдуть до рембату за кілька місяців. Після повного відновлення БТР відправиться знов у зону АТО. Вчора військові з нами пожартували, що в розписаному вигляді доставлять його і на фронт – з поваги до нашої праці. Але якщо серйозно, то думаю, відремонтувавши, вони його таки зафарбують, бо він уже надто яскраво виглядає і «по-дівчачому» все ж таки», – додала ініціатор акції.

Фото з Facebook-сторінки Тетяни Парфентієвої

Як повідомляв Житомир.info, торік у День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни, 22 червня, житомирські школярі разом з професійними художниками малювали «Листи з фронту» на асфальті по вулиці Михайлівській.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі