Місто

У День перемоги в Житомирі була заборонена радянська символіка, «георгіївські» стрічки та «ганьба» нардепу від Опоблоку

9 May 2017, 12:31

9 травня на майдані Перемоги, біля танку, зібралося кілька сотень житомирян, ветерани та громадські активісти: одні, тримаючи у руках червоні прапори, співають пісню «День Победы», інші, з блакитно-жовтим стягом, виконують Гімн України та вигукують патріотичні гасла.

Попри заборону стягів із радянською символікою, деякі ветерани таки розгортають прапори із зображенням серпа і молота та п’ятикутної зірки. Проте, довго простояти з такими прапорами ветеранам не вдається: активісти вимагають згорнути стяг із забороненою символікою.

«Нехай виконують закон, якщо заборонено символіку тоталітарних режимів: прапори з молотками, серпами, зірками. Тому ми реагуємо нормально, адекватно, підтягуємо поліцію, яка десь бездіяльна, а десь діяльна, та вказуємо на недоліки», - каже громадський активіст Павло.

У ході словесної сутички між активістами та ветеранами виникла незначна штовханина. Після втручання поліції заборонений стяг врешті згорнули. Однак, через кілька хвилин, той же самий ветеран знову розгорнув червоний стяг, тільки вже із червоною зіркою. 

«Цей прапор має зірку, згортайте. Попереджаємо, є 466 стаття, прим. 1, згорніть, будь ласка, прапор», - звернувся до ветерана начальник сектору управління превентивної діяльності ГУНП в Житомирській області Олександр Господарчук.

«Ви сказали зняти серп і молот – ми зняли. А будь-який стяг такий із зіркою», - відповідає ветеран Олексій Давидов, який тримав прапор «Всеукраїнської спілки радянських офіцерів».

«Давайте не будемо провокувати ситуацію, є прапор перемоги, давайте з ним і будемо іти», - закликає Олександр Господарчук.

Привітати ветеранів із Днем Перемоги до Житомира приїхав нардеп від Опозиційного блоку Юрій Павленко, якого громадські активісти зустріли вигуками «Ганьба!» та називали «сепаратистом» і «провокатором».

Зрештою, словесні протистояння вщухли і присутні почали покладати квіти до постаменту, на якому стоїть танк.

Опісля покладання квітів людей похилого віку та ветеранів-фронтовиків запросили до тролейбусів.

«Чотири тролейбуси є. У перший тролейбус запрошую ветеранів-фронтовиків, у інші сідають бажаючі, які є на нашій зустрічі», - звернувся до присутніх голова Житомирської міської організації ветеранів Анатолій Трещов.

Після цього ветерани з прапорами під пісню «Катюша» рушили до монументу Слави. У колонні були помічені люди з «георгіївськими» стрічками на грудях.

Фоторепортаж з майдану Перемоги дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі