Місто

Житомирський виконком не проголосував за подорожчання проїзду в маршрутках, але до питання обіцяють повернутися

10 May 2017, 15:00

Чи підвищувати вартість проїзду у житомирських маршрутках – це питання №1 на виконкомі 10 травня. Перевізники нарікають на зростання цін і переконують: вартість проїзду на більшості маршрутах має бути від 5 до 8 грн.

«Якщо гума коштувала 800 грн у 2014, зараз вона коштує 1600 грн. Якщо колодки передні коштували 150 грн, зараз вони коштують 300-400 грн. Якби нам вистачало 3 грн на проїзд, то це питання ми зараз не піднімали б. Були б прибутки і ми далі возили б пасажирів по 3 гривні», - розповідає директор ПП «Шеріфф» Олександр Янчук.

У залі починається суперечка. Одні підтримують аргументи перевізників, інші вважають неприпустимим підвищення тарифів.

«Зараз вони змушені. Чому вони прийшли на виконком, тому що зараз у тарифі стоїть мінімальна заробітна плата 1218 грн, а він доплачує 3200 - збитки. У тарифі стоїть 11,41 грн дизпаливо, вони поставили 20,71, знаєте, в яку ціну сьогодні купуємо ми дизпаливо? 21,75», - підтримує перевізників член виконавчого комітету Житомирської міської ради Світлана Півоварова.

«Взагалі довіри ніякої до вас, перевізників, не може бути. Тому що, вибачте, ваші маршрутки схожі на собачі будки. Таке відчуття, що спочатку давайте ми заробимо на цьому, а потім ми вам надамо якість. Пасажири, які сідають у більшість маршруток, ризикують життям, у вас колеса відвалюються», - обурюється член виконкому Віра Гринишина.

«Є перевізники, у яких остання заміна транспортного засобу була у  2010 році. Впродовж останніх 5-7 років вони взагалі нічого нового не купували. Це люди, які 5-7 років просто пожинають плоди інвестицій 10-літньої давності», - підтверджує проблему заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Підвищувати ціну на проїзд можна лише за умови, що перевізників зобов’яжуть підписати додаткові угоди і покращити якість перевезень.

Заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук зачитує 4 вимоги до перевізників: після підвищення ціни вони будуть змушені замінити 23 автобуси, яким більше 10 років, створити умови для перевезення для громадян із обмеженими можливостями, за порушення умов договору будуть змушені сплачувати штраф у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів, та впровадити електронний квиток.

Крім того, члени виконкому проголосували за те, щоб до зазначених вимог додати перевезення пільговиків у повному обсязі безкоштовно, а також вартість проїзду для школярів - 2 гривні.

«Вони просять підняти тариф. Під цей тариф вони беруть на себе зобов'язання: пільговики, діти, поміняти транспорт і т. д. Через місяць на черговому засіданні виконкому ми збираємося, якщо хоч один пункт цього договору не буде виконаний, скасовуємо цей тариф, прийняли інший тариф і все», - пояснює членам виконкому міський голова.

Витративши півтори години на обговорення, члени виконкому переходять до голосування – рішення не прийняте. У приміщенні лунають оплески, а перевізники мовчки виходять із зали.

«Нема тут з ким говорити. Придурки тут сидять, повибирали козлів», - обурюється перевізник Куят.

Тим часом на виконкомі бурхливо продовжують обговорювати це питання.

«Кого завести під цей тариф? «Шеріфф» збирається йти з міста Житомира взагалі. Ви думаєте, мені дуже хочеться піднімати тариф? Я розумію, що на мене цей негатив піде в першу чергу, а не на вас, але коли ми вважаємо покупку нових автобусів для міста на 62 млн грн, ми рахуємо їх по 5 грн, тому що при цьому тарифі вони хоча б вийдуть в нуль при офіційній зарплаті у 8 тис грн. І тоді мені все одно: є перевізники у нас чи ні - ми заводимо новий транспорт, і у мене немає перед ним ніяких зобов'язань, тому що вони не виконують свої зобов'язання», - пояснює міський голова членам виконкому, які радять розірвати договори з недобросовісними перевізниками, які не хочуть підвищувати якість перевезень при тарифі 3 грн.

Зрештою, члени виконкому вирішили, що знову повернуться до цього питання на наступному засіданні виконавчого комітету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі