Діалоги

Чи варто житомирянам шукати кращої долі за кордоном і виїжджати туди на заробітки. «Діалоги» на Житомир.info

11 May 2017, 16:04

Два роки тому в Житомирі відкрилось підприємство «Кромберг енд Шуберт». З часу відкриття на підприємстві створено більше 2000 робочих місць і на цьому керівництво заводу не збирається зупинятись, натомість планує розширення штату працівників. Наскільки вистачає якісних кваліфікованих кадрів, чи є виїзд на заробітки та еміграція загрозою для кадрового потенціалу України та чи варто людям шукати кращої долі закордоном. Про це в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info говоримо технічним директором ТОВ «Кромберг енд Шуберт» м.Луцьк, м. Житомир Славоміром Качмареком.

У Житомирі завод «Кромберг енд Шуберт» працює із вересня 2015 року. Спілкуючись із журналістами Ви та Ваш колега Олександр Шаварський казали, що вирішальним фактором, який вплинув на рішення відкрити завод саме в Житомирі, було логістичне розташування нашого міста. Чи можна сказати, що рішення розмістити потужності підприємства саме в Житомирі було вдалим?

Я думаю, що так. Це, навіть скажемо, великий успіх. Сьогодні в 2017 році працевлаштовано більш як дві тисячі людей. І успіхом є те, що підприємство під час старту проектів не приносило збитків, а показувало позитивний результат. І ми маємо на сьогоднішній день нові проекти, котрі дозволяють вірити у майбутнє підприємства «Кромберг енд Шуберт» у Житомирі.

Чим саме приваблює інвесторів ринок праці в Україні?

Кадровий потенціал. У Житомирі ми маємо, можна сказати нажаль, але для нас це добре, небагато закордонних інвестицій. Це перший пункт. Тут є фірми, які працевлаштовують не так багато людей, такі фірми є для нас не надто великими конкурентами. Сьогодні працівник обирає там, де краще. Там де краща атмосфера праці, там де кращі соціальні гарантії, там де працедавець краще платить. Беручи до уваги усі ці фактори ми звернули увагу на Житомир і вирішили, що це для нас потенційне місто, де ми можемо дати мешканцям значно більше, ніж будь яке інше підприємство, яке тут знаходиться.

Ви маєте можливість порівняти кадровий потенціал України, де працюєте із іншими країнами, де є заводи «Кромберг енд Шуберт». Наскільки потужним є кадровий потенціал України в цьому порівнянні?

Як ви знаєте – найважливішим завжди є результат. Наприкінці року дирекція в Німеччині збирає директорів з усього світу і оголошує рахунки, дані та факти. Україна сьогодні знаходиться на першому місці. Два підприємства, місто Луцьк і місто Житомир, показали усім іншим підприємствам, що Україна в змозі працювати, в змозі виробляти дуже добрий продукт. Один з найкращих за якістю продуктів. І задоволення клієнтів виявляється також у тому, що в Житомирі та Луцьку ми отримали нові проекти. А це означає, що Україна знаходиться, скажімо, на першому місці з-посеред підприємств «Кромберг енд Шуберт» у світі.

Чи гостинно сприймають за кордоном заробітчан-українців та чим, на вашу думку, можна зацікавити людей, щоб ті не залишали країну в пошуках кращої долі закордоном?

Мова йде про закриття порожніх місць, порожніх робочих місць. На сьогоднішній день величезна кількість поляків виїхали закордон працювати в Скандинавію, в Англію, в Ірландію, в Шотландію, в Німеччину, в Голландію. Сьогодні працівників в Польщі немає.

Так само шукають кращої долі?

Саме так, кожен шукає кращої долі. У зв’язку і з цим є велика кількість підприємств, які мають вільні робочі місця і набирають українців на свої заводи та своїх підприємств. Це цілком нормальна ситуація. Така ситуація була в Польщі кілька років тому і тієї ситуації ми не змінимо. Те що ми можемо змінити, підприємства з іноземними інвестиціями, це запропонувати українцям солідну заробітну плату, солідний соціальний пакет, солідне заохочення працівників, щоб він задав собі питання: «Чи є сенс мені їхати до Польщі?». І натомість втратити роботу в солідних фірмах з іноземними інвестиціями.

Часто-густо після завершення навчання молодий спеціаліст стикається із тим, що знайти роботу за спеціальністю є доволі проблематичним, оскільки роботодавці не хочуть брати людину без досвіду. Чи практикуєте ви співпрацю із навчальними закладами?

Із житомирськими університетами дуже тісна співпраця і маємо дуже великі плани. Сьогодні ми маємо важливий сигнал від начальства, що планується візит мій та мого партнера Олександра Шаварського до Німеччини, для обговорення спільних проектів технологічного університету разом із підприємством «Кромберг енд Шуберт», але не в Житомирі, не в Луцьку, по всьому світу на підприємствах «Кромберг енд Шуберт». Щоб ми могли представити наші процеси технологічному університету, показати чого ми очікуємо і підписати спільний проект, який має бути впроваджений на всіх наших підприємствах. Перед нами великий проект. Цей проект обговорюється не один день, це праця на кілька місяців зі студентами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі