Економіка

Найбільший роботодавець Житомира «Кромберг енд Шуберт Україна» має дві черги з бажаючих працювати

12 May 2017, 17:59

Як зацікавити потенційних працівників не виїжджати закордон, а залишатись працювати в Україні, що можуть запропонувати роботодавці кваліфікованим кадрам та як уникнути відтоку робочої сили до країн Європи – саме про це говорили на форумі роботодавців, який стартував у Житомирі. Найбільші в Житомирі роботодавці констатують: безліч людей дійсно виїжджають до країн Європи у пошуках кращої зарплати. Втім, великим підприємствам та корпораціям усе-таки вдається зацікавити робітників залишитись в Україні. За словами, фінансового директора підприємства «Кромберг енд Шуберт Україна» Олександра Шаварського іноді люди звільняються з підприємства, але за деякий час повертаються назад.

«На нашому підприємстві показник плинності кадрів найменший у всій корпорації «Кромберг енд Шуберт». Він складає 1-1,5%. В нас є практика так званої «другої черги». Тобто, як я озвучив, у нас є черга №1, коли люди, які пройшли перше анкетування і готові працювати в нас. Вона складає близько 1000 людей. І як не дивно, друга черга. Тобто, ті люди, які в нас вже працювали, поїхали на заробітки і повернулись. Вони теж стоять в цій другій черзі. Їх зараз декілька сотень, якщо я не помиляюсь», - розповідає фінансовий директор підприємства «Кромберг енд Шуберт Україна» Олександр Шаварський.

На підприємстві нині працюють люди, котрі відчули на собі долю заробітчанина. Богданові Перестюку довелось попрацювати закордоном і він не з чуток знає, як оплачується робота українців закордоном та яке ставлення до заробітчан.

«Залишатися я не хотів. Я приїхав в Україну і коли мені вже мій фермер дзвонив, казав – приїжджай, ми дамо тобі ставку 6 євро за годину, то я чомусь не захотів. Знову-таки я не знав, сезон - не сезон, піде - не піде, буде - не буде. Грубо кажучи, ми привезли 2500 «чистими» за три місяці. Але при цьому я втратив стабільну роботу в Житомирі. Я приїхав і почав шукати собі роботу. Я знайшов «Кромберг енд Шуберт». 1 лютого я прийшов і почав працювати. І протягом півтора року я виріс і став майстром. Зараз знову ж буду йти вперед. Буду залишатися в Житомирі, закордон не хочу їхати», - каже майстер виробничого відділу Богдан Перестюк.

Зацікавити житомирян, щоб вони залишатись працювати у рідному місті, може підвищення середньої заробітної плати – переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. За словами мера, під час лекції більшість роботодавців називають саме відтік кваліфікованих кадрів найбільшою проблемою бізнесу.

«У бізнесу практично немає проблем з точки зору дозвільної системи, бізнес говорить, що немає тиску з боку правоохоронних органів, податкової та інших органів. В основному зараз є брак робочої сили. Як не боляче бізнесу, але підняття середньої заробітної плати з року в рік, це єдина можливість повернути людей назад. Я вже не раз говорив, що розрахункова цифра, це 400 євро. Це середня заробітна плата, яка дозволить 70-80% людей, які виїхали на тимчасові заробітки в Європу, Польщу, Чехію, повернути назад в Житомир», - переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Загалом на цьогорічному форумі роботодавців було представлено понад 50 підприємстві, а усі охочі житомиряни просто на Михайлівській могли пройти майстер-клас, дізнатися про існуючі вакансії та навіть пройти анкетування і залишити своє резюме.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі