Події

Кіберполіцейські рік збирали докази діяльності хакерів, які на 2,5 млн грн «обчистили» банкомати в Житомирі та ще в 5 містах

15 May 2017, 13:39

Протягом року оперативники Департаменту кіберполіції Національної поліції України збирали докази злочинної діяльності групи кіберзловмисників, які викрадали гроші з банкоматів. Діяли вони на території шести регіонів. Збитки від їх «діяльності» сягають більше 2 млн грн.

Про це повідомляють на сайті Нацполіції України.

«У травні 2017 року прокуратура міста Києва направила до суду обвинувальний акт відносно п’яти осіб, які у складі організованої групи упродовж 2015-2016 років викрали гроші з банкоматів. Поліцейські встановили: протягом року зловмисники заволоділи близько 2,5 млн грн. Діяли зазвичай у нічний час. Географія їх діяльності сягала шести міст України – Києва, Львова, Павлограда, Житомира, Трускавця та Луцька», – йдеться у повідомленні.

За допомогою ключів від сервісної частини банкомату один з зловмисників відкривав дверцята пристрою і з флеш-носія завантажував шкідливе програмне забезпечення (вірус). Дія вірусу була спрямована на неконтрольовану видачу купюр банківським апаратом. Отримавши гроші, зловмисники залишали місце злочину. При цьому вірус відключав банкомат від системи банку, тому недостача грошових коштів виявлялася лише при проведенні інкасації.

«За місцем проживання учасників організованої злочинної групи поліцейські провели ряд санкціонованих обшуків. Працівники Департаменту кіберполіції виявили докази причетності злочинної групи до чисельних крадіжок. Крім того, оперативники під час обшуків виявили два справжніх банкомата, на яких вони тренувалися та випробовували віруси», – уточнюють у поліції.

За результатами досудового розслідування зловмисникам інкримінується незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж, підроблення документів та вчинення крадіжок в особливо великих розмірах, організованою групою. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2016 року у Коростені невідомі обікрали два банкомати.

Фото з сайту Нацполіція України

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі