Політика

Реакція на заборону російських соцмереж «Вконтакте» та «Однокласники»: офіційні заяви та вимоги

16 May 2017, 16:33

«Яндекс», «Вконтакте», «Однокласники» та Мail.ru мають заборонити до 1 червня.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності, викладений у відповідному указі президента.

«Закони України, інші акти Верховної Ради, акти президента України, Кабміну не пізніше ніж у 15-ти денний термін після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях», - йдеться в документі.

Водночас, в указі про розширення санкцій сказано, що він набирає чинності з дня його опублікування.

«Таким чином офіційні друковані видання, якими є «Офіційний вісник України» і газета «Урядовий кур'єр», повинні опублікувати указ до 1 червня. В РНБО і СБУ «Українській правді» заявили, що питаннями реалізації заборон займатиметься Державна служба спецзв'язку та захисту інформації України. По телефону в цьому відомстві відмовилися надати будь-які коментарі», - пише видання.

Прес-служба українського офісу російської соцмережі «ВКонтакте» стверджує, що вони завжди обходили політику стороною, та обіцяє захищати інтереси своїх користувачів.

Про це написав прес-секретар українського офісу російської соціальної мережі Влад Леготкін. 

«VK — найпопулярніша соціальна мережа в Україні, щомісяця ресурс відвідують 16 мільйонів жителів країни. Українці вже десять років спілкуються зі своїми друзями й родичами, об'єднуються в спільноти за особистими та професійними інтересами, діляться фотографіями та думками. Ми, Команда VK, завжди обходили політику стороною. Вважаємо, що інтернет не має кордонів. Ми захищали й захищатимемо інтереси всіх наших користувачів і партнерів», - пише Леготкін.

Офіційну заяву з приводу санкцій оприлюднила й Mail.ru Group, в якій вони також відхрещуються від політики.

«Ми повідомляємо про драматичне зростання трафіку найпопулярніших на території України соціальних мереж ВКонтакте і Одноклассники, а також поштового сервісу Mail.Ru, в першій половині сьогоднішнього дня. Ми з жалем сприйняли новину про політично вмотивоване рішення влади України заборонити використання соціальних мереж ВКонтакте, Однокласники, і ресурсів Mail.Ru на території своєї країни. Це рішення вдарить насамперед по самим користувачам - громадянам України. Близько 25 мільйонів жителів України спілкуються на заблокованих платформах зі своїми друзями в Україні і в усьому світі; тепер вони будуть позбавлені цих зв'язків. Ми переконані, що в інтернеті немає меж. Ми ніколи не брали участь в політиці. Ми не порушили жодного закону України. Все, що ми робимо і продовжимо робити, це зручні сервіси», - йдеться в заяві на сайті компанії.

До захисту російських ссоцмереж долучилися й політики – Опозиційний блок на партійному сайті оприлюднив заяву з вимогою скасувати указ президента про санкції. 

«Опозиційний блок засуджує рішення влади про заборону доступу українських громадян до найбільш популярних в Україні соціальних мереж інтернету – «ВКонтакте» та «Однокласників». Це середньовічне рішення відкидає Україну до лав тоталітарних держав, порушуючи базові права громадян на свободу слова та інформації. Ми вимагаємо скасувати указ про заборону доступу до соцмереж і закликаємо всі демократичні сили України та світу нас підтримати», - зазначається в заяві Опоблоку.

Як повідомляв Житомир.info, 15 травня президент Петро Порошенко підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі