Політика

Керуючий Житомирською єпархією закликав вірян УПЦ Московського патріархату поститися та молитися в день розгляду «антицерковного» закону

17 May 2017, 14:59

Керуючий Житомирською єпархією, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Нікодим (Українська православна церква Московського патріархату) підписав циркуляр (інструктивний лист – ред.)  про необхідність посиленої молитви і посту в день розгляду «антицерковних» законопроектів 18 травня 2017 року.

Документ датований 16 травня 2017 р. і розміщений на офіційному сайті Житомирської єпархії.

Приводимо його текст повністю:

«18 травня 2017 року у Верховній Раді України запланований розгляд антицерковних законопроектів (проект н. д. В.Єленського, реєстраційний № 4128 від 26.02.2016); про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором (проект н. д. О.Петренка, реестраційний № 4511 від 18.10.2016); про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назв організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України.

Прийняття вищезгаданих законопроектів обмежать права віруючих не тільки Української Православної Церкви та прогнозовано викличуть посилення міжрелігійної ворожнечі, що, вважаємо, є абсолютно неприпустимим, особливо у нинішній непростий для України час.

Мусимо констатувати, що під прикриттям правильних слів і гасел планується суттєве згортання конституційних прав громадян, обмеження релігійної діяльності, посилення міжрелігійного протистояння, що матиме абсолютно згубні для країни наслідки.

В зв'язку з цим благословляється духовенству та мирянам Житомирської єпархії провести цей день в строгому пості та посиленій молитві».

Очевидно, що мова йде про проекти Законів №4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором» (дата реєстрації 22.04.2016) та №4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості» (зареєстрований 23.02.2016), які виносяться на розгляд Уряду в четвер, 18 травня.

Зокрема, у пояснювальній записці до законопроекту 4511 вказується, що «у зв’язку з тим, що в Україні існує пряма загроза зовнішнього впливу та деструктивної пропаганди з використанням релігійного чинника з боку держави-агресора, в умовах зовнішньої військової агресії це створює потенційну небезпеку щодо виникнення нових осередків конфліктної, міжконфесійної напруги та міжрелігійного протистояння, а, як наслідок, це означає виникнення реальних загроз національним інтересам, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці  України. Враховуючи зазначене, виникає необхідність введення особливого статусу для релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться за межами України, а саме – в країні, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором, та передбачення правового механізму регулювання відповідних питань державно-конфесійних відносин та діяльності вказаних релігійних організацій на території України».  

Також у поясненні зазначається,  що «метою законопроекту є захист національних інтересів України через законодавче забезпечення встановлення особливого статусу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі-агресорі, що визнана у такій якості Верховною Радою України. Досягнення зазначеної мети передбачено шляхом підписання відповідних договорів (угод) (виділено редакцією) між державою та керівництвом вказаних релігійних організацій, які проводять свою діяльність в Україні». 

Варто зазначити, що в храмах УПЦ Московського патріархату Житомирської єпархії вже почали збирати підписи вірян проти «церковних» законопроектів. Зокрема, 14 травня підписи збирали в Свято-Георгіївському храмі села Білилівка Ружинського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі