Культура

У житомирському музеї Короленка презентували унікальну кінострічку, яку викупив з архіву голова товариства німців

18 May 2017, 09:45

17 травня 2017 року, в переддень Міжнародного дня музеїв, в Житомирі відбулася унікальна подія. В літературно-меморіальному музеї Володимира Короленка презентували ретро-кінохроніку, яка розповідає про самого письменника та його музей в Житомирі.

Кіноплівки з хронікальними сюжетами багато літ зберігалися в Державному кінофотоархіві України імені Пшеничного. Це документальний фільм 1953 року про Володимира Короленка, а також два хронікальні сюжети 1973 року про відкриття в Житомирі Музею Короленка та пам’ятника письменнику.

Після свого створення у 1953 та 1973 роках ці стрічки демонструвалися в кінотеатрах як кінохроніка. Відтоді ніхто і ніде не мав змоги їх побачити. Плівки не були оцифровані і зберігалися тільки в Київському кіноархіві. В мережі інтернет цих кіносюжетів дотепер також не було.

Хронікальні фільми про музей Короленка в столичному архіві віднайшов житомирський журналіст Сергій Бовкун. Це вже не перші стрічки, повернуті загалу за його ініціативи. Цього року завдяки меценатам-житомирянам з кіноархіву було викуплено два унікальні документальні фільми: «Житомир» (1983) та «Житомиру –1100 літ» (1984).

«Короленківську» кінохроніку за власний кошт викупив мешканець Житомира, відомий громадський діяч, голова Житомирського обласного товариства німців «Відергебурт» Володимир Піньковський. Після прем’єрної демонстрації кінохроніки в музеї Короленка її розміщено в мережі Інтернет для перегляду всіма любителями історії Житомира.

«Коли я взнав про те, що є така кінохроніка з життя Житомира, вирішив долучитися до її повернення з забуття. Ці плівки були довгий час мовби мертвим – лежали в архіві. А тепер ми мовби надали їм друге життя. Віднині всі охочі зможуть побачити цю рідкісну хроніку з життя нашого міста», - розповів Володимир Піньковський.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого 2017 року нардеп від Житомира Борислав Розенблат викупив унікальний документальний кінофільм «Житомиру –1100 літ» 1984 року, а 20-хвилинну стрічку 1983 року «Житомир. Історія міста, розказана його жителями» можна побачити у вільному доступі на каналі в YouTube Сергія Бовкуна. З березня 2017 на безкоштовному сервісі YouTub всі бажаючі можуть переглянути унікальний документальний фільм «Твій ювілей, Житомир», присвячений 1100-літтю міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі